Весела Чернева
на снимката: Весела Чернева

Срещата в Хелзинки между държавните глави на двете ядрени суперсили видимо не произведе нещо повече от начало на затопляне на двустранните отношения, но беше знакова в редица аспекти, засягащи не само участниците в нея, но и по-голямата част от останалия свят и особено Европа. Експертът по международни отношения Весела Чернева, която в предишно итервю за „Дебати.бг“ прогнозира именно такъв изход, е на мнение, че макар и интересите на Европа да не са били накърнени, желанието на Тръмп да се хареса на Путин е скандално и объркващо дори за държавите, които виждат в лицето на Вашингтон най-добър съюзник:

„От една страна, Европа си отдъхна затова, че Тръмп не предаде интересите й по отношение на Русия както в областта на енергетиката, така и в областта на сигурността и не тръгна на някакво половинчато призанване на Крим, какъвто намек имаше преди срещата. Той не опита да пожертва някой от основните ивтереси на НАТО, особно чувствителни в областта на сигурността на източната зона на пакта.

От друга страна, в държави като Полша, които смятат САЩ за важен и дори предпочитан съюзник, попадането на американския президент в прегръдката на Путин и видимата симпатия между тях не са били приятна гледка“ – разясни Чернева.

По думите й поведението на Тръмп всява все по-осезаеми съмнения у европейците в подкрепата на САЩ в случай на заплаха и това ерозира солидарността, на която се крепи НАТО.

Според нея ефектът от срещата може да се измери почти изцяло в начално затопляне на отношенията САЩ – Русия, но тя предполага, че по общите теми има някаква продължаваща работа, която да оправдае поканата за следваща среща, отправена от Белия дом към Кремъл независимо от критиките, които Тръмп получи у дома за представянето си в Хелзинки.

Цялото интервю с Весела Чернева може да прочетете по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!