Илияна Йотова
На снимката: Илияна Йотова

Ден, след като правителството и земеделските производители се договориха с меморандум по исканията на протестиращите и протестните им действия спряха, вицепрезидентът Илияна Йотова и от Асоциацията на земеделските производители в България заявиха, че нямат високи очаквания от меморандума. 

Очевидно с един меморандум всички тези проблеми на земеделците не могат да бъдат решени, коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че са били чути многобройни изказвания на земеделски производители и на експерти в преработвателната промишленост.

Кризата със зърното разкри наистина много сериозни проблеми

в системата на земеделието, посочи Йотова.

Що се отнася до меморандума, сигурно има добри намерения, но не трябва да забравяме, че има решение на Народното събрание. Това решение, с днешна дата, никой не е отменил. Чакаме следващите дни да видим дали ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите“, коментира вицепрезидентът.

В същото време от Асоциацията на земеделските производители в България излязоха с позиция, в която се посочва, че подписаният с правителството меморандум не удовлетворява напълно искането на протестиращите фермери за защита на българската селскостопанска продукция.

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна – пише в отвореното писмо, което организацията изпрати до медиите.

В позицията си асоциацията изразява опасение, че на този етап няма

никаква гаранция, че този механизъм с квотите за внос на стоки от Украйна

ще работи и още повече, че ще се спазва.

Единственото сигурно решение е пълна забрана на внос от Украйна на плодове и зеленчуци, месо, мляко и мед – обобщава позицията си Асоциацията на земеделските производители у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук