заседналия кораб Vera SU

Корабът „VERA SU“ е стабилен на дъното. Няма опасност от разливи на гориво или товар. Това каза водолаз, който е извършил оглед на заседналия плавателен съд. Според експертите оттук нататък няма как да се влоши повече ситуацията с кораба, тъй като той е стабилен на дъното и е хванат с четири котви.

Работата на водолазните екипи в момента е да установят откъде се отварят капаците на товарните отсеци и да се провери какво е състоянието на товара.

 „Корабът е наводнен. Всички машини, които управляват капаците на хамбарите са под вода и трябва да се намери начин как да се отворят и да се изпразни товара на кораба“, коментират водолазите.

Към момента няма установено изтичане на товар или на гориво.

Търси се начин за безопасното отваряне на хамбара, което ще позволи да се проверява състоянието на товара. Има съмнения, че до средата трюмът е наводнен.

Предложени са четири варианта за освобождаването на кораба от азотния тор. Три от тях са свързани с разтоварване, а четвъртият с изхвърляне на карбамида извън териториалните води страната ни, на над 50 метра дълбочина.

За да започне разтоварване на азотния тор, корабособственикът трябва да е изоставил кораба.

Собственикът на заседналия край Камен бряг кораб все още не го е обявил за потънал. Ако това стане, ще бъде обявен търг, а застрахователят ще определи компанията, която да изтегли кораба.

Той е с две пробойни. Според специалистите е възможно при разтоварването да се разцепи.

От специализираната в спасителни операции нидерландската компания смятат, че корабът може да бъде изтеглен най-рано през април.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!