Третият потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ е „Еврохолд”, съобщава чешката медия „Лидове новости”.

Компанията е българска и пред БНР нейн представител каза, че не коментират „слухове и спекулации”. От централата в Прага пък заявиха, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април.

Миналата седмица Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството анонсира, че в надпреварата за ЧЕЗ ще се включи и трети потенциален инвеститор.

За последните 2 години „Еврохолд” има повече от десет придобивания. Оттам обаче казват, че като публична компания, търгувана на борсите в София и Варшава, не могат да коментират слухове и спекулации.

„Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълват от „Еврохолд”.

От ЧЕЗ – Прага и тази сутрин заявиха, че докато не получат обвързващи оферти, не могат да коментират търговски преговори.

Все още „Инерком” и индийската „Индия пауър” са потенциални купувачи на българските активи, категорични са от Прага.

След като сключената сделка с „Инерком“ срещна отпора на Комисията за защита на конкуренцията, ЧЕЗ започна паралелни преговори с „Индия Пауър“. Според известното досега, индийската компания е предложила за българския бизнес на ЧЕЗ 355 млн. евро, платими за 5 години, докато неофициалната информация за офертата на „Инерком“ е, че се предлагат 342 млн. евро за по-кратък срок, вероятно около 9 месеца от финализирането на сделката.

Жалбата на „Инерком“ срещу решението на Комисията ще бъде разгледана от ВАС през май. КЗК забрани на компанията на Гинка Върбакова да придобие българските активи на ЧЕЗ, защото така щяла да получи господстващо положение на българския енергиен пазар и би могла да злоупотреби с него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!