На снимката: Ангел Джамбазки

ВМРО приема поражението на вота, но не и гласуването в Турция и се противопоставя на то да бъде включено в изборния резултат, стана ясно по време на брифинг.

От партията, която остана под бариерата за влизане в новия парламент, изпращат предложение до Министерски съвет, прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС, както и до Народното събрание за сезиране на Конституционния съд.

„Смятаме, че по време на изборния ден бяха извършени множество съществени нарушения по смисъла на Изборния кодекс, грубо погазващи разпоредбите на закона, които са основание за преразглеждане на резултатите във всяка една секция в Република Турция, тъй като същите са повлияли върху крайния резултат и са явно основание за касация“, пише в предложението

Съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки подчерта, че това оспорване на изборния резултат в Турция няма да доведе до това ВМРО да влезе в НС и не го правят по тази причина.

„Дори всички гласове в Турция да бъдат обвяни за недействителни, което не е възможно и няма да се случи, това няма да промени изборния резултат по начин, по който да размести партиите, които влизат или не влизат в НС. Дори е възможно, ако ние успеем да докажем нарушенията, които сме документирали, е възможно да доведе до пренареждане на поредността на партиите в НС, така че например коалиция Демократична България – Обединение да измести ДПС.

В коментар за изборите като цяло, Джамбазки каза, че ВМРО признава изборния резултат, приемат оценката, която са получили. Според окончателните данни на ЦИК ВМРО получва 3.64% от вота на избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!