Заев среща в Любляна

Стъпките и блокадите, предприети от българския президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани, заяви премиерът Зоран Заев в Бърдо, където присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани.

Той подчерта, че на срещата на върха е получил още едно потвърждение, че „само една държава-членка на ЕС се противопоставя на интеграцията на РСМ и началото на преговорите за членство в Съюза“.

„За мое голямо разочарование, а аз лично вярвам, и на всички наши граждани, блокадата идва от съседката ни България“, каза Заев.

Той добави, че македонският народ с цялата си миролюбивост не може да оправдае блокадите.

По думите му силни и проспериращи Западни Балкани са необходим принос за европейската икономика.

Премиерът Заев подчерта, че дейностите на правителството за икономическо развитие протичат едновременно с мерките, които осигуряват социална сигурност и справедливост, с положително въздействие върху намаляването на бедността и подобряването на социалното приобщаване.

Той добави, че пандемията допълнително е ускорила амбицията за регионална интеграция, показвайки важни връзки между пазарите в региона, както и между икономиките на ЕС и Западните Балкани.

В замъка Бърдо министър-председателят Заев подчерта, че гражданите на страните от региона очакват декларациите на Общността да бъдат претворени в действие. Той обърна внимание, че ако Брюксел не действа, разочарованието ще бъде непоправимо и в ущърб на голямата европейска идея за единство и сътрудничество.

Премиерът на югозападната ни съседка проведе съвместна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по политиката на съседство и разширяването Оливер Вархели, министър-председателя на Словения Янез Янша и президента на България Румен Радев.

На срещата бе потвърден ангажимент към процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

Премиерът на РСМ изрази благодарност за този ангажимент и подчерта, че е от голямо значение лидери като Макрон и Меркел да предприемат стъпки, за да помогнат за намиране на решения на двустранните спорове, които се коренят в миналото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук