Заев, Борисов
На снимката: премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов

Лидерът на партия СДСМ и бивш премиер на Северна Македония Зоран Заев очаква България да продължи да бъде искрен приятел на Северна Македония и вярва, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на „общата история“, с която се гордеят и македонският, и българският народ, предаде агенция МИА.

„Ние /воденото от него правителство/ намерихме решения на отворените въпроси, които доведоха до приятелство със съседите“, каза Заев на пресконференция, коментирайки изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че България е казала кои са нейните условия, за да бъде приета Република Северна Македония в Европейския съюз, и посъветва македонците „да не поставят невъзможни условия“.

Заев каза, че това изявление е било „провокирано“ от опозицията в Скопие, създавайки напрежение, което може да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на договора за добросъседство.

„Очаквам също българската страна да продължи да храни приятелски чувства към нашата страна, нашите народи са близки и приятелски, правителствата са близки и ние вярваме, че ще продължим да сътрудничим в бъдеще“ каза Заев.

И добави:

„Предишното правителство имаше капацитет за кавги и враждебност. Най-силното послание за гражданите е, че сме интегрирали страната в НАТО и решихме да започнем преговори с ЕС. Очаквам и българската страна да изгражда приятелски отношения.  Идентичността, че ние сме македонски народ, и македонският език са въпроси, които са извън всякакви преговори“.

Бившият македонски премиер каза още:

„Ясно ми е, че стоим върху историческите глави, четири от които сме затворили – цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е съобразено в духа на общата история на миналото. Вярвам, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на общата история, където и двата народа, и македонският, и българският, ще останат горди народи. И тук не трябва да има дилема”.

Припомняме, че на пресконференция в сряда вечерта българският премиер Бойко Борисов се ядоса много на македонската опозиция, която от няколко дни подклажда напрежението.

„България е твърда в подкрепата си за Република Северна Македония, но и в защита на историята си”.

Според него в Македония сега се прави предизборна кампания на гърба на България.

„Да, ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и много ясно сме го разписали в договора. ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била „фашистка държава” и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския подвиг, с българския народ и с българската църква“, заяви Бойко Борисов.

И добави:

„Ние сме казали какви са нашите условия, за да бъдат приети в ЕС. То не е по желание. Ако нещо не ти харесва, никой не те кани. Ако искат. Ние първи ги подкрепихме за НАТО, за кое не ги подкрепихме? Как да излезем и какво да кажем, че сме македонци накрая? Това ли да кажем?“, коментира още българският министър-председател.

Борисов посъветва македонците да не си поставят неизпълними условия.

Свързана новина:

Greek Times: Вечният спор – българи ли са македонците и какъв език говорят?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук