Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

През последните две седмици стана ясно, че европейската интеграция на Северна Македония буксува, пише „Greek Times”. В статията пише:

„Изискванията на България спънаха този процес, поставяйки строги условия по пътя на Северна Македония към ЕС.

„Документът бе скрит от обществеността, за да не се разбере неговото съдържание”, каза вицепрезидентът на Северна Македония и ултра националист от ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Какво направи България точно?

България е казала на Северна Македония, че ако иска да стане член на ЕС, трябва да се откаже от твърдението, че в България съществува „македонско” малцинство, както и да признае, че няма македонски език, а в страната говорят български с диалект.

„И което е още по-плашещо: правителството и премиерът Заев мълчат”, каза Николоски.

„Първо Зоран Заев мълчи за това скандално твърдение. Той просто се скри от публичното пространство! Не може да бъде открит никъде! Факт е, че той е най-влиятелният човек във властта. Като председател на управляващата партия той е оказал най-голямо влияние върху правителството, така че не е ясно защо той изчезна от очите на обществото и не коментира “, каза той

Николоски призова премиерът да каже знаел ли е и съгласен ли е с исканията на България.

„Хората искат и трябва да знаят дали Заев се е съгласил, че не говорим македонски език. Заев трябва да каже дали е съгласен с изтриването на македонския народ и македонската история. Той също така трябва да каже дали е съгласен с изнудването над [Северна] Македония, най-важното е да каже какво ще направи, за да предотврати това. Защото в момента цялото правителство е с него.”

„Ако правителството, Заев и Пендаровски откажат предложението, означава, че се крие нещо още по-голямо. Ако не реагират сега, ще пропуснат ценен момент и се опасявам, че после ще е твърде късно”.

Николоски продължи: „условието е да се откажем от македонския език, история и хора, които са най-важните характеристики на нашата идентичност.“

„Трябва да постигнем консенсус по най-важния въпрос, свързан със Северна Македония. Само по този начин ще успеем да преодолеем това препятствие и да запазим своето достойнство и национална идентичност. За съжаление времето ни е кратко, защото крайният срок е юни. Ако нещо не бъде направено за юни, се страхувам, че ще бъде твърде късно и последствията ще продължат през следващите 10 до 15 години. Ето защо времето за реакция е днес и сега, и затова призоваваме за единна национална позиция по отношение на тези условия“, заключи Николоски.

Все пак отне повече от три десетилетия на хората от Северна Македония най-накрая да признаят, че древните македонци са част от „елинската цивилизация, история, култура и наследство“, както е потвърдено и от член 7 от Споразумението от Преспа.

Сега България явно нанася още по-голям удар по македонската държава, за да събуди народа и да преобърне югославката пропаганда, която върлува през последните 50 години.

Пендаровски вече каза, че „ако цената е да не бъдат македонци, а езикът, на който говорят, да не е македонски, тогава нямаме нужда от ЕС“.

Това обаче не отговаря на волята на хората, мнозинството от които признават, че са българи.

Миналата седмица, първият изобщо министър на външните работи на бившата Югославска Република Македония Денко Малески каза: „Мина времето, когато историята на Македония беше защитавана от мощната югославска федерация и можеше да зачеркне споменаванията на „български“ и вместо това да напише „македонски“. “

„Сега можете да отворите New York Times и да прочетете архивите им от 1903 г., където пишат за въстанието на българското население в Крусево по време на Илинден. Трябва да се приспособим към историческа истина, че в миналото сме били част от един и същи народ “, каза той.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук