Бисер Петков
На снимката: социалният министър Бисер Петков

Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепа от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (НСИХУ), съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. В подкрепа на новите текстове гласуваха 26 души, 3-ма гласуваха против, а 1 се въздържа.

„Отделно беше подложен на гласуване параграф 23, който предвиждаше създаването на нова алинея в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, която предвиждаше да отпадне закрилата на хора с увреждания от уволнение. Тази разпоредба не беше подкрепена от членовете на съвета. Затова тя ще отпадне от проекта, който ще продължи нататък“, заяви министър Петков.

Той обясни, че от тук насетне законопроектът ще бъде разгледан на Съвета за тристранно сътрудничество във вторник, след което на 17 октомври ще бъде внесен в Министерския съвет с цел на 19 октомври текстовете да влязат в парламента. По думите му в законопроекта са включени две национални програми.

„Едната програма е за подкрепа на работодателите, за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Тази програма ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания. На проектен принцип ще се финансират проекти на работодатели за осигуряване и оборудване на работни места за хора с увреждания. В законопроекта са разписани и две хипотези, които позволява да не бъде глобяван работодател, който не може да наеме човек с увреждане заради естеството на работа на предприятието или защото такъв човек не му е предложен в определените от закона срокове. В тези случаи работодателите ще изпълнят ангажимента си посредством алтернативни методи, а именно закупуване на стоки или услуги, които да бъдат в полза на хората с увреждания.

Другата програма е за достъпна среда и мобилност, която ще се администрира от структури на МТСП и ще финансира проекти на физически и юридически лица, главно етажни собствености за адаптирането на жилищни сгради за хората с увреждания“, добави министърът.

„Законопроектът не е идеален. Той можеше да бъде и по-смел и по-още по-категорично да заяви политиките за реформа по отношение на хората с увреждания и гарантирането на техните права. Но е крачка напред“, каза омбудсманът Мая Манолова, която изработи законопроекта за личната помощ и от самото начало подкрепя протестите на майките на деца с увреждания.

Тя добави, че ще продължи да настоява през следващите години по по-ясен начин да бъде уреден въпросът с помощните средства и медицинските изделия, така че да не се допуска източване на пари от частни субекти за сметка на хората с увреждания. Омбудсманът добави още, че ще настоява за по-категорично разписване на квотите, които ще гарантират трудовата им заетост.

„Този законопроект ще даде повече права и повече придобивки на абсолютно всички хора с увреждания и в повишаването на месечната финансова подкрепа, и в изискването за индивидуална оценка, която да е задължителна за абсолютно всички институции, и в подкрепа на защитената заетост, за рехабилитацията, създаване на програма за достъпна среда и лична мобилност. И ясния ангажимент на този закон ще бъде допълнен със законопроекта за личната помощ, който също предстои да бъде разгледан от депутатите“, обобщи Манолова.

Според нея истинската реформа няма как да стане изведнъж, но с много отдаденост на всички институции, това може да се случи в близкото бъдеще.

„Законопроектът, който беше приет е балансиран. Има нови моменти, които са съобразени с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Прие се защитена заетост. Хората с тежки увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани в трудова среда да имат икономическа активност. Освен медицинската рехабилитация се включва и социалната рехабилитация, правото на психолог и логопед, гарантирано от закона. Създава се и фонд, който ще е под опеката на социалното министерство и негова задача ще е жилищата на хората с увреждания да станат достъпни за тях“, коментира зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Мая Стоицева от „Системата ни/ги убива“ каза, че в новия законопроект виждат новите разпоредби, защото другите текстове копират стария закон за интеграция на хората с увреждания. Тя заяви, че трябва да се промени начина на финансовата подкрепа, която в момента е базирана изцяло на ТЕЛК решение.

„Тази медицинска експертиза трябва да бъде само една част от индивидуалната оценка. След определените срокове в допълнителните разпоредби тази оценка трябва да има основната тежест при определянето на финансовата подкрепа на човека с увреждания“, заяви Стоицева.

Тя каза, че родителите на деца с увреждания приветстват създаването на държавна агенция, която ще отговаря за уврежданията и ще извършва индивидуалната оценка. Стоицева добави, че майките остават в протестна готовност и според нея протестите задават ритъма на работа и те ще се оттеглят, когато законите станат факт.

Законопроектът за хората с увреждания ще бъде разгледан от депутатите заедно със законопроекта за личната помощ. Предстои другата седмица законопроектът за социалните услуги да бъде публикуван за обществено обсъждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!