Швейцарските часовници са се наложили като най-добрите на пазара, но някога задавали ли сте си въпроса “Защо?”

Преносимите часовници съществуват поне от 16-ти век, когато германски часовникар направил първия такъв часовник. Векове след това, доминиращи в часовникарството в Европа били Германия, Франция и Англия. Този занаят разцъфтява в Швейцария чак през 19 век.

Първоначално, това, което отличава Швейцария от европейските конкуренти, не е качеството на часовниците, а количеството на продукцията. Швейцарците правели най-вече евтини реплики на часовниците от други страни. В крайна сметка обаче, с нарастването на броя на часовникарите, няколко избрани започват да се открояват с качеството си.

През 80-те години швейцарски часовникар на име Никълъс Г. Хайек създава Swatch, часовник с класическата швейцарска изтънченост и стил, но с кварцов механизъм. Това помогнало за определянето на швейцарските часовници като продукт с най-високо качество.

В продължение на няколко десетилетия, отчасти заради пробива им на американския пазар и заради Втората световна война, Швейцария доминира в индустрията. През 70-те години обаче швейцарският пазар на часовници започва да умира, заради по-евтините кварцови часовници (с батерии), произведени в Япония. Днес, швейцарските часовници са еталон за качество и синоним на лукс и стил.

Швейцарският часовник – синоним на качество

Часовниците, произведени в Швейцария, са били стандарт за високи постижения в индустрията толкова дълго, че понякога може да изглежда, че „швейцарски“ е просто общ синоним на качество, а не географско определение. Всъщност, за да бъде етикетиран като швейцарски, часовникът трябва да отговаря на няколко изисквания.

Настоящите закони, които определят дали часовникът може да бъде обозначен като „Swiss Made“, са определени през 1971 г. и въпреки че през годините е имало допълнения, те са останали почти непроменени в продължение на пет десетилетия.

Строги правила

Ето кои са изискванията, за да бъде един часовник швейцарски: частите да са произведени в Швейцария; механизмът да е швейцарски; да е сглобен в Швейцария; последната проверка на часовника да е извършена в Швейцария; най-малко 60% от производствените разходи да са в Швейцария.

Това са основните насоки, които всички швейцарски производители на часовници използват от 70-те години. Те гарантират, че всички швейцарски часовници са прецизни, така че да са едновременно точни и дълготрайни. Поради тази причина, швейцарските часовници, особено тези с най-високо качество, запазват стойността си в годините.

Швейцарските часовници се произвеждат при строги изисквания и са доминиращи в индустрията от десетилетия, но означава ли това, че си заслужават високата цена. Те са толкова прецизни и уникални, че времето за производство е много по-дълго, отколкото при масово произвежданите часовници. И последно, но не по важност, когато си купувате швейцарски часовник, вие не просто си купувате аксесоар, а и инвестирате, тъй като стойността им не се губи във времето.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!