кралица Елизабет, принц Филип
На снимката: кралица Елизабет и принц Филип

Покойният съпруг на кралица Елизабет II – принц Филип – е направил завещание преди смъртта си, но повечето настоящи членове на кралското семейство така и няма да разберат какво е написано в него.

Съдържанието на документа ще остане в тайна за поне 90 години, за да предпази честта и самочувствието на кралицата. Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни.

Колкото и странно да звучи,това съдебно решение не е прецедент. В продължение на повече от век съдът е бил молен да засекретява завещанията на членове на кралското семейство след тяхната смърт. След изтичането на 90 години, ще има специален съвет, който да реши дали завещанието на Филип ще бъде отворено, или ще се продължи неговата тайнственост.

„Аз съм на мнение, че поради конституционното положение на суверена е подходящо да има специална практика по отношение на кралските завещания. Необходимо е да се представи защита на личния живот на тази ограничена група хора, за да се запази достойнството на кралицата и близките членове на нейното семейство“, казва съдия Андрю Макфарлейн пред BBC.

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство. Той добави, че не е видял написаното от Филип, нито пък някой му е казал какво пише в документа. Единственото, което Макфарлейн знае, е датата на завещанието и самоличността на изпълнителя му.

„Приех твърдението, че макар да има обществено любопитство по отношение на частните договорености, които член на кралското семейство може да избере да направи в завещанието си, няма истински обществен интерес хората да знаят тази изцяло лична информация“,казва съдията.

Принц Филип почина този април, само няколко месеца преди да навърши 100 години. Погребението му беше посетено от ограничен брой хора заради продължаващата пандемия от коронавирус.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!