Вече почти година съм посланик в София и съм изключително оптимистично настроен. Това заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин във вторник по време на форум на Фондация „Америка за България“.

Има големи предизвикателства пред България – криза с мигрантите, изтичане на мозъци, притеснения за бъдещето на ЕС, но аз съм оптимист относно европейския проект, който САЩ винаги са подкрепяли, посочи посланик Рубин, цитиран от БТА.

Българите са направили правилния избор, като се свързват с Европа и трансатлантическия алианс, отбеляза той.

Рубин припомни, че през 1991 г. е бил създаден Българо-американският фонд, който е отпуснал 55 млн. долара за инвестиции в България. Фондът успя чрез добри бизнес практики да превърне тази сума в над 400 милиона, каза посланикът и допълни, че с приходите, спечелени от фонда, е създадена фондацията „Америка за България“.

Посланикът отбеляза също, че фондацията не е част от американското правителство и има независим борд на директорите.

Нанси Шилър, президент на „Америка за България“, заяви, че мисията на фондацията е да подпомага частния сектор, чрез образование, гражданско общество, изкуство, култура и културното наследство, както и чрез програми, насочени към хората в неравностойно положение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук