Столичната „Топлофикация“ е отказала да отговори на въпросите на омбудсмана Мая Манолова за размера на събраните от длъжниците юрисконсултски възнаграждения. Става дума за 2015-та, когато дружеството е завело 21 766 дела срещу клиенти, а по всяко от тях са начислени юрисконсултски възнаграждения. Така, според изчисленията на Манолова, са събрани общо около 10-15 млн. лева, стана ясно в четвъртък, когато тя обжалва пред Административния съд отказа на изпълнителния директор на столичната „Топлофикация“ да отговори по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за какво са похарчени парите за юрисконсулските възнаграждения. Манолова питала още и за броя на юрисконсултите на дружеството.

„С тези 15 млн. лева „Топлофикация“ е можела да подготви екип от космонавти“, каза Манолова пред съда.

Около 3 млн. лева, пък, общинската фирма дала на адвокатски кантори, посочи омбудсманът. „Топлофикация“ не е задължена да отговаря по Закона за достъп до обществена информация, тя е общинско дружество, смятат представителите й.

Повече от година Манолова води съдебен спор с „Топлофикация“ София за т.на. „такса юрисконсулт“, която според омбудсмана води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани. Според нея за едно обикновено заявление до съда, което топлофикациите изпращат, има до 300 лв. такси и по този начин дълговете нарастват. Ако абонатът не плати тези 300 лв., срещу него започва производство за събирането и се стига до частен съдебен изпълнител, където също се начисляват такси и отново възнаграждение за юрисконсулти. Така дълговете нараствали в хиляди проценти.

Парите за хонорари на юрисконсулти не отиват за юристите на дружествата, а за самите фирми, стана ясно в хода на съдебната битка. „Топлофикация“ обаче няма основание да заприходява въпросните средства, след като и в съдебните актове и в закона изрично се посочва, че парите са за възнаграждения. Дружеството има разходи по делата, по събиране и обработване на първичните документи, за различни проверки, опитват да обяснят ситуацията от топлофикациите, но все пак тези разходи няма как да са милиони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук