Бившият енергиен министър в първия кабинет „Борисов“ и кандидат-президент на Реформаторския блок в последната кампания – Трайчо Трайков съобщи в профила си във Фейсбук,че на 28-ми декември е бил обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост.

От прокуратурата са потвърдили информацията пред БНР и са обещали коментар през следващите дни.

Трайков е четвъртият обвинен бивш министър на енергетиката. Преди него на разпит в Столичното следствие с обвинения, свързани с разследването „Белене”, бяха повикани Петър Димитров, Румен Овчаров и Делян Добрев.

Според написаното от Трайков, обвинението срещу него е, че през 2011-та, когато той оглавявал Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от ЕВН е продаден по-евтино от пазарната му стойност. На това Трайков отговаря, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна процедура, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия. Продажбата, пък, (бел. ред. поради обема на сделката) била извършена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), а не от министерството, пише още Трайков.

В социалната мрежа той изказва предположения, че повдигнатото му обвинение е обвързано с призивите за радикална реформа в правосъдната система и прокуратурата, които е отправял по време на кандидатпрезидентската си кампания и след това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук