Дискриминиращи условия, забавяния и индикации за картелни споразумения показва обобщеният доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществени поръчки. Като примери за необосновано ограничаване на участниците в обществени поръчки за даване на предимство на някои от тях се посочват две процедури на пътната агенция за поддържане на АМ „Хемус” и АМ „Тракия”, договори за ремонти на служебните автомобили на Агенцията по заетостта и др.

Забавянето на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 –та по данни на Министерството на земеделието и храните може да доведе до риск от спиране на средствата по нея, посочват авторите на доклада.

Други рискове възникват от забавени обществени поръчки на МВР за подпомагане в рамките на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“. Става дума за 94 процедури за над 178 млн. лв. без ДДС. Има риск да бъдат загубени отпуснатите на страната ни средства от ЕК за защита на границите и да бъде образувана наказателна процедура заради неспазване на поетите от страната ни ангажименти.

В съобщението се посочват и случаи, в които има индикации за картелни споразумения, но липсват конкретни примери.

Повечето от констатираните нарушения бяха оповестени от премиера Огнян Герджиков в петък.  Тогава, акцентът падна върху установените злоупотреби в  Министерството на отбраната. А Герджиков беше категоричен, че: „по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура.“  Бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, определи думите на служебния премиер като политическа поръчка от БСП. Пред журналисти той коментира, че не е сигурно, че въпросните 9 обществени поръчки ще бъдат дадени на Военна прокуратура. До тук – лидерът на БЗНС е единственият бивш министър, на който евентуално може да  бъде потърсена сметка. В събота, бившият премиер Бойко Борисов, благодари за извършената проверка на управлението му.

Обект на проверката, която се извършва от Инспектората към МС  по нареждане на служебния министър-председател са обществените поръчки от последните две години, които не са били проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата. В докладите на министрите не се съдържат данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но е представена информация за възникнали проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук