коронавирус

Трябва ли да бъдат затегнати националните мерки срещу COVID-19. Това е вторият най-актуален въпрос в последните дни наред с опитите за излъчване на редовно правителство. Но ако второто изглежда все по-малко вероятно, то четвъртата вълна е на прага ни и отново скара здравни власти и бизнес. 

Още утре ще бъдат предложат по-строги мерки

Днес стана ясно, че нови национални мерки срещу разпространението на Covid-19 у нас ще препоръча главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на министъра на здравеопазването.

В интервю за Би Ти Ви доцент Кунчев прогнозира, че в следващите дни заболелите ще достигнат до 2500 нови случаи на ден.

В препоръките ще влиза условието за работа на 50% капацитет, освен ако персоналът и съставът на съответния обект не е на 100% имунизиран, или събитията не са на открито.

„Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали”, каза още Кунчев.

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище „развъдник“ на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.

Бизнеът е в стачна готовност

Малко след съобщението на доц. Кунчев представители на ресторантьорския бранш заявиха, че са в стачна готовност.

Междувременно и във Варна излизат на протест във вторник от 15 ч. под мотото „Свобода за бизнеса”,

Едни от най-мрачните, позорни и ужасяващи страници на човешката история са резултат от дискриминация и погазване на човешките права. Отзвукът е мъчителен, дълъг, а вероятно и никога не отшумява напълно, пишат организаторите на протеста.

Позицията им е, че вече втора година животът на близо половин милион души, работещи и разчитащи за препитанието си се превръща в залог на една здравна криза с жестоки икономически последици. Те критикуват липсата на задоволителен спасителен изход и призовават колегите си от цялата страна за активни протести. Според тях мерките, прилагани досега в сферата на този бранш, са доказали своята неефективност.

Стефан Янев опита да е балансьор

В острия политически дебат беше въвлечен и служебния министър Стефан Янев.

Бизнесът трябва да работи, не мислим за задължителна ваксинация, коментира той пред медии

По думите на министър-председателя до момента обществото е достатъчно добре информирано за разработелия план, който Министерството на здравеопазването представи неколкократно с всичките му разновидности.

По отношение на здравната система са взети мерки и е направен план за нарастване на усилията при необходимост.

Там, където е необходими да бъдат разкрити нови клиники в болниците, ще бъдат открити такива. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част то актуализацията на бюджета и се надявам тя да се случи и тези пари да бъдат осигурени“, посочи Янев.

Янев обобщи, че ваксинационната кампания е довела до определени резултати – има повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са по-податливи и по-лесно биха могли да бъдат афектирани от нова COVID вълна. В заключение той обобщи, че философията на правителството е всички мерки, които се взимат да бъдат безкрайно щадящи за бизнеса. Призова животът да тече нормално и в случай на необходимост да се вземат мерки.

Какво ще е окончателното решение на правителството – предстои да разберем. Това, което, обаче, е сигурно, е, че България остава да е на последно място по ваксинация въпреки достатъчното наличие на ваксини. Но дори на този фон, не трябва да забравяме, че това е личен избор. Що се отнася до засегнатите сфери – дори да се наложи затварянето им или ограничаване на капацитета, трябва да бъдат адекватно компенсирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук