Фонтанът Треви стана червен

Световноизвестният фонтан в центъра на италианската столица – Треви осъмна в червено. Оказва се, че не вандал, а художник е виновен за това.

Творецът на свободна практика Грациано Чекини се изяви по същия начин и преди 10 години.

„Изминаха 10 години от първия „Фонтан Треви” и за тези 10 години много малко се е променило, а някои неща дори се влошиха. Рим винаги е бил огледало на страната, а сега Рим е угаснал, заспал в собствената си кал и корупция“, пише Чекини на страницата си във Фейсбук.

Според художника, неговата кампания има за цел да „събуди душата” и да се покаже, че Рим е „жив и готов да се превърне отново в столица на изкуството, живота и прераждането”.

Чекини подчертава, че боята, която е използвал, „не е навредила ни най-малко на монумента”.

Местните медии съобщиха, че неизвестен вандал е излял кофа с червена боя в прочутия фонтан Треви. Той е задържан от служители на реда и изпратен в полицейското управление.

През октомври 2007 г. Чекини пак изля червена боя във фонтана Треви, за да протестира срещу кино фестивал в Рим, за който, според него, са били „безполезно похарчени 15 милиона евро, само 2,5 милиона от тях – за хотели за гостите”.

През юни тази година, кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви столичните фонтани за „недосегаеми“, подписа разпоредби, установяващи строги норми на поведение в близост до историческите фонтани на Вечния град.

Фонтанът Треви стана червен

Според документа, се забранява да се консумират храни и напитки, къпането и седенето във фонтаните, явяващи се архитектурни паметници, както и хвърлянето всякакви предмети в тях, освен монети.

Миналата година фонтанът Треви „спечели” 1,4 милиона евро, хвърлени в него от туристи. Средствата бяха дадени за благотворителност. За нарушение на наложената забрана е наложена глоба до 240 евро.

Фонтанът ди Трѐви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук