Инициативата на Фондация „Америка за България” за набиране на средства за борба с коронавируса пожъна голям успех. Тя стартира в началото на месец април и се осъществява съвместно с  Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България. Целта е да се подкрепят местните общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса.

Бе създаден фонд „Обединени срещу COVID-19”, в който са постъпили близо 1 милион лева (961 493 лева). С тях се финансират общо 106 проекта на лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро и малки предприятия от цяла България. С отпуснатите пари ще бъдат осигурени медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни,  деца, безработни, бедни и други уязвими групи.

За две седмици във фонда са получени общо 693 кандидатури. Най-много – 303, са от неправителствени организации, следвани от 110 общини и 100 читалища. Нужда от финансиране са обявили също 55 болници и 26 други лечебни заведения. Най-активни бяха кандидатите от малки градове. Сто организации предложиха дейности с регионален или дори национален обхват.

Набирането на средства продължава и от „Америка за България” обещават:

„Ако във фонда постъпят нови дарения, ще бъдат финансирани още от вече подадените проектни предложения”.

Свързана новина:

Фондация „Америка за България“ стартира кампания за набиране на средства за борба с коронавируса

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук