Андреа Бочели

Италианската оперна звезда Андреа Бочели заяви, че се чувства „унижен и обиден“ от мерките за блокиране, наложени в страната заради епидемията от коронавирус, пише Би Би Си.

„Не можех да напусна къщата, въпреки че не бях извършил никакво престъпление“, казва Бочели.

Освен това той призна, че не се подчинява на правилата за блокиране и вярва, че тежестта на пандемията е била пресилена. Бочели беше един от хилядите италианци, които прекараха коронавируса.

Коментарите му ще изненадат мнозина, тъй като той се превърна в символ на националното единство в разгара на блокирането, напомня Би Би Си.

Във великденската неделя прочутият Бочели пееше сам в пуста катедрала в Милано в солово изпълнение на живо, което се нарича музика за надежда.

Бочели отправи критиките си  на конференция в сената на Италия, на която присъстваха опозиционни политици, включително Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига.

Блокадата в Италия започна в началото на март и беше разхлабвана  поетапно през следващите месеци.

„Немислимо е училищата да бъдат затворени толкова бързо и със същата скорост да се отварят след това нощните клубове, където младите хора отиват не да учат”, заявява Бочели.

По време на речта на Бочели, която произнесе на италиански език, 61-годишният певец заяви, че не се подчинява на правилата за блокиране, защото не мислел, че е правилно или здравословно да остава вкъщи на неговата възраст“.

Той добави: „Аз съм на определена възраст и имам нужда от слънце и витамин D.“

Бочели също предложи други граждани да „откажат да следват правилата“.

Той каза, че смята, че епидемията е преминала и не познава никой, който да е на интензивно лечение.

„Нека откажем да следваме тези правила. Нека да четем книги, да се движим, да се опознаем, да говорим, да водим диалог“, каза той.

Бочели, който има двама пораснали синове от предишния си брак и дъщеря с втората си съпруга и мениджър Вероника Берти, също разкритикува подхода на италианското правителство за възстановяване на училищата.

„Имам осемгодишна дъщеря и немислимо е тези деца да трябва да ходят на училище, разделени от парче плексиглас и скрити зад маска“, каза той.

Бочели твърди, че коментарите му са „неразбрани“, добавяйки, че фондацията му е помогнала на много хора, които са били заразени с вируса.

Италианските правила за блокиране са до голяма степен в момента регионални, но маските за лице са задължителни в обществения транспорт и в магазините, а в обществените пространства се изисква социално разстояние от един метър.

Театрите и концертните зали вече могат да се отворят отново с максимум 200 душина публика за закрити събития и 1000 за открити площи.

Повече от 35 000 италианци са починали от коронавирус, припомня Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!