гдбоп

ГДБОП са арестували мъжа, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ „Хемус“.

В момента той е в ареста на столично РПУ. Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение.

От официалната информация, разпространена от пресцентъра на МВР става ясно, че досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 03.11.2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. От събраните до този момент данни е установено, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. В последствие той лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми и му ги предоставяли. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е получил сума в размер на 53 060 861 лева.

На 06.12.2021 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла 42-годишният мъж към наказателна отговорност за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 от НК. Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Разследването по случая продължава.

Аферата беше разкрита преди месец от МВР. От отпуснатите 80 млн. лв. авансово, 60 милиона са били изтеглени за един ден и изнесени в сакове и чували.

На 6-ти ноември директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Николов съобщи, че изтеглените в брой 60 млн. лв., предназначени за строителството на ЛОТ 5 на магистрала „Хемус“, в крайна сметка са достигнали до „един обикновен човечец“, който не управлява цялата схема, а е подставено лице. За тази цел са ползвани малоимотни хора и клошари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!