Президентът Румен Радев провежда политически консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Днес ще се проведат консултации с представители на парламентарната група на  „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ПП „Възраждане“.

Представителите на  „Демократична България“ бяха втори на днешните консултации при президента. Румен Радев ги посрещна с думите, че с вота за обединението гражданите са доказали, че имат нужда от защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт. Той поиска ангажимент за правова държава.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че се надява, че ще има успех да излъчат едно управление, защото след третите избори няма къде да се ходи. „Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира. Това осигурява важната възможност да почнем промяната. Тя не е смяна един с друг, а трансформация как се упражнява властта и как изглеждат институциите“, допълни Иванов.

„Мнозинството, което започва да се формира, ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ. Тоест, без политическите формации, които са носители на корупционния вирус“, каза още той.

„Тази карантина е важна предпоставка за започване решаване на проблемите. Пред това управление има възможност за рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет“, посочи Иванов.

Според него новото управление ще може да започне трансформация и модернизация на администрацията.

„Демократична България“ влиза в това мнозинство с намерение да внесе капитала, който нашата формация има“, каза още Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов не се съгласи с някои от назначения в сектор „Сигурност”, извършени по време на двете служебни правителства, визирайки главния секретар на МВР, на когото „позицията му е висока“.

Той поиска координация между властите в този сектор и обяви законови промени в закона за СРС, с които да бъдат пресечени възможности за злоупотреба в тази посока и прокуратурата да бъде извадена от кръга на органите, които работят с тези средства.

Третият лидер Владислав Панев от „Зелено движение“ каза, че се надява новото управление да извърши много повече, отколкото е заложило.

Христо Иванов: Очакваме преговорите с „Продължаваме промяната“ да приключат утре

Очакваме преговорите с „Продължаваме промяната“ да приключат утре. Става забавяне изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме продължението по отделните политики. Не става дума за проблем или някакви различия. Не правете спекулации. Това заяви Христо Иванов пред медиите веднага след приключване на консултациите при президента.

„Ние виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока. Това включва демократичната привързаност на бъдещия кабинет, отстояването на придвижването към Шенген и еврозоната, съдържателната интеграция в НАТО“, заяви Иванов и уточни: „Управлението ще бъде стабилно само ако разбере, че трябва да връща, а не да концентрира власт.“

Според него мандатоносителят трябва да получи голям кредит на доверие, защото иначе няма да има управление.

Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Може да се окаже, че имената, които са публикувани като министри, не са тези, заяви от своя страна Атанас Атанасов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!