63 нови случая на заразени с коронавирус има от вчера насам, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб ген. Мутафчийски. 25 лица са настанени в болници. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Активните случаи са 983. Най-жголямо количество случаи са в Плевен – 19, 7 са в завод Мизия, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима.

Два нови случая на заразени деца – в Плевен момче на 4 години, и в София – момиче на 12 години. Децата са с лека симптоматика и не са настанени в болници.

Шест нови заразени има при медицинския персонал, допълни началникът на Щаба. София – 1 санитар в Първа АГ, и във Видин – петима. Общо заразените медици са 135, 11% от всички заразени.

197 души са излекувани. 4 нови излекувани има през изминалото денонощие, като единият случай е много интересен – лице, което е било интубирано в разстояние на 38 дни, допълни ген. Мутафчийски. Това е трети интубиран, който оздравява, както и една медицинска сестра е оздравяла.

Мъжът е оздравял напълно, съобщиха от УМБАЛСМ „Пирогов“. Пациентът е постъпил в „Пирогов“ в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус преди 40 дни. Той се е влошил рязко и се е наложило да бъде поставен на апаратна вентилация в изолатора на университетската болница.

Пациентът е изведен от COVID-реанимацията на „Пирогов“ в подобряващо се състояние. Той остава за активно наблюдение от едни от най-добрите специалисти на спешната болницата.

Съпругата му също беше пациент в COVID-отделението на Пирогов. След 2 отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи.

Двама души са починали през изминалото денонощие – мъж на 95 с множество заболявания, и жена на 73 години с гарцином на белия дроб. Общо броят им е 54 души, което е 4.4% от всички заразени.

В болници са 285 човека, интензивните са 41. Най-голям е броя в София – 639 заразени, 149 са в болница, 27 са в интензивни отделения.

„В неделя Фандъкова обяви, че ще се проведе учение, в което ще се съдаде организация за посещение на парка и дали се спазват забраните. Тази сутрин четох, че в Австралия са забранени плажовете за пореден път, защото се оказва, че мерките се спазват, след което има нарушения и съответно бум на заразените. Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка. За годините на децата не мога да отговоря, но не става въпрос за гимназисти. Става въпрос за деца, които се разхождат с родителите си. Годините на децата, подлежащи на разходка, ще ги определят градоначалниците във всеки град, както и конкретните мерки за посещение на парковете“ – каза Мутафчийски.

Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18, допълни ген. Мутафчийски.

Относно тестването на жителите в Паничерево той съобщи, че не е чувал за спиране на тестването в селото, като остатъкът от тестовете ще бъде пренасочен по волята на дарителите на тестовете.

Има достатъчно защитни облекла за медиците, категорични са от Щаба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук