Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов отправи призив към фирмите, занимаващи се с търговия на горива да изведат 100% от бизнеса си „на светло“, иначе ги грозят сурови наказания.

Тези, които не се съобразиха в цигарения бизнес, са в арестите. В алкохолния бизнес – в арестите. Искам да обърна внимание и на колегите в бизнеса с горива, че усърдно работят службите. Моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло, каза Борисов.

Той взе участие в пресконференцията на инициативата „Срещу незаконната търговия“, в която бяха отчетени резултатите от проучването на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари.

о думите му приходите от борба с контрабандата за последните 5 години са нараснали с 50% –  от 29,4 млрд. лв. на 43,9 млрд. лв.

„Доста се направи през тези години, безапелационно. Това са стотици милиони лева повече в бюджета. С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицейските заплати, в правосъдието – съдии и прокурори и т. н. Политическата воля е важна, но е важно и че колегите от МВР, митници и данъчни направиха капацитет, с който успяват да вършат тази работа“, подчерта премиерът Борисов.

Той увери, че ще продължи и затягането на контрола в бизнеса с горивата.

„Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая“, каза още Борисов.

Според него съпротивата срещу дисциплиниращите мерки е голяма, но държавата ще положи максимални усилия за изсветляване на всеки сектор.

РЕКОРДНО НИСКИ НИВА НА КОНТРАБАНДАТА

Рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари през четвъртото тримесечие на миналата година отчита изследването, поръчано от тютюневите компании.

Делът на незаконните цигари е 4,4 %, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие на 2018 г., обяви Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари.

Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. В Свиленград всяка трета цигара продължава да бъде контрабандна, отбеляза Джевелекова.

Най-сив пазарът на цигари през последните три месеца на миналата година е бил в Хасково, Перник и Плевен. Абсолютният рекорд държи Хасково, където 12% от цигарите са били без бандерол. Най-прозрачна пък е била търговията с тютюневи изделия в Добрич, където незаконните цигари са около 1% от всички продадени.

Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар – 5,3 на сто.

Изследването се базира на анализ на изхвърлените кутии от цигари.

Миналата есен, след оплакване на главния прокурор, че в закона има пропуски, депутатите приеха промени в Наказателния кодекс. Според тях не само нелегалното производство, но и разпространението на незаконни цигари е престъпление. Новите правила предвиждат до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева за контрабандистите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!