Credit Suisse, швейцарска банка

Списъците на клиентите на швейцарските банки са сред най-строго пазените тайни в света – те защитават самоличността на някои от най-богатите хора на планетата и как са натрупали състоянието си. Сега едно необичайно изтичане на данни от „Credit Suisse“, една от най-емблематичните банки в света, разкрива как банката е съхранявала стотици милиони долари за държавни глави, служители на разузнаването, бизнесмени, на които са наложени санкции, нарушители на човешките права и много други лица със съмнителна репутация.

Анонимен информатор изнесе данни за повече от 18 000 банкови сметки, в които общо се съхраняват над 100 млрд. долара, пред германския вестник Süddeutsche Zeitung. Вестникът сподели данните с журналистическа група с нестопанска цел – Organized Crime and Corruption Reporting Project, както и с още 46 новинарски организации по света, включително с „Ню Йорк Таймс“.

Данните обхващат сметки, които са били открити от 40-те години на ХХ век до 2010 г., но не се отнасят до настоящите операции на банката.

Сред хората, посочени като притежатели на суми на стойност милиони долари в сметки на Credit Suisse, са кралят на Йордания Абдула II и двамата синове на бившия египетски лидер Хосни Мубарак. Сред другите притежатели на сметки са синовете на шефа на пакистанското разузнаване, помогнал за превеждането на милиарди долари от САЩ и други държави на муджахидините в Афганистан през 80-те години на миналия век, както и на венецуелски официални лица, въвлечени в дългогодишен корупционен скандал.

Изтичането на информация показва, че Credit Suisse е открила сметки и е продължила да обслужва не само свръхбогати хора, но и хора, чието проблемно минало би било очевидно за всеки, който провери имената им в интернет търсачка.

Швейцарските банки отдавна се сблъскват със законови забрани за приемане на пари, свързани с престъпна дейност, заяви Даниел Телесклаф, бивш ръководител на швейцарската агенция за борба с прането на пари. Според него обаче законът като цяло не се прилага стриктно.

Кандис Сун, говорителка на банката, заяви, че „Credit Suisse“ категорично отхвърля твърденията и изводите относно предполагаемите порочни бизнес практики на банката“. Тя заяви, че много от сметките в изтеклата информация датират от десетилетия, от „време, когато законите, практиките и очакванията на финансовите институции са били много по-различни от тези, които са сега“.

Г-жа Сун заяви, че макар „Credit Suisse“ да не може да коментира конкретни клиенти, много от сметките, идентифицирани в изтеклата база данни, вече са закрити. „От останалите активни сметки сме сигурни, че са предприети подходящи мерки за надлежна проверка, прегледи и други стъпки, свързани с контрола, включително предстоящо закриване на някои сметки“, каза тя.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук