данъци
Mинистърът на финансите Владислав Горанов

Държавата планира да подпомогне за 3 месеца фирмите, които смятат да задържат персонала си. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с премиера и синдикатите.

Министърът ще предложи промени в Кодекса за социално осигуряване.

„Юридически лица, изправени пред избора да съкратят или да задържат при себе си персонала за 3 месеца, ще могат да получат финансова помощ и така да плащат 60% от възнагражденията на служителите следващите 3 месеца. Работодателите ще трябва да подадат справка за броя на служителите пред Службите по заетостта“, обясни министърът.

Горанов отбеляза, че е удовлетворен от трезвия разум и добрите предложения от страна на синдикатите. Всички са обединени около тезата, че е необходимо постоянен диалог и здрав разум.

„Всичките мерки са с хоризонт за следващите няколко месеца. Ако някой може да каже колко ще продължи кризата, то той трябва да е награден от Нобеловия комитет. Нека запазим здравия разум, държавата не може да замени реалната икономика“, апелира Горанов.

Финансовият министър отново напомни, че заповедта на здравния министър за кризисното положение в страната не касае цялата стопанска дейност и тя може да се провежда. Забранено е единствено само струпването на едно място в ресторанти, увеселителни заведения, молове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!