Немският автомобилен гигант „Фолксваген” планира да продаде над 1,5 млн. електрически коли в Китай до 2025г.

Фолксваген

Намерението изрази ръководителят на концерна Матиас Мюлер по време на Международното изложение на мотори във Франкфурт.

Според него, към момента амбицията на компанията му е до 2025 година да продаде общо 3 милиона електрически автомобила по целия свят и това да съставлява едва четвърт от продажбите на концерна.

Фолксваген

Във Франкфурт „Фолкваген” обяви и очакванията си до 2030 година да е приключил с „електрифицирането на всички автомобили” и да предлага широка гама от тях, включваща „Фолксвагени”, „Шкоди”, „Сеати”, „Ауди”-та, „Бентли и „Ламборджини”.

Тази стъпка със сигурност ще бъде посрещната с радост от китайския автомобилен пазар, който в момента обмисля въвеждането на забрана върху всички превозни средства с изкопаеми горива, за да намали задушаващото замърсяване в мегаполисите си, коментират анализатори.

Фолксваген

Чрез електрическите коли VW цели да си върне реномето след мащабния скандал „Дизелгейт”, който избухна през септември 2015 г.

Тогава САЩ разкри, че „Фолксваген“ са инсталирали софтуер, умишлено занижаващ стойностите на излъчваните вредни емисии, в 11 млн. свои автомобили.

По този начин те са заобикаляли строгите еко регулации в продължение на години.

Фолксваген

По-късно стана ясно, че всъщност двигателите на колите са изхвърляли до 40 пъти над европейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращения на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света.

В момента автомобилният производител плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари заради аферата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!