Парламентарните комиси по отбрана и по бюджет и финанси дадоха зелена светлина на правителството на преговаря със САЩ за закупуване на нови бойни самолети F-16 за българските военно-въздушни сили. Това бе основна тема на първите им заседания за годината, а решението ще е окончателно, ако бъде прието и в пленарна зала.

Заседанието в Комисията по отбрана бе закрито за медиите и резултатът от гласуването бе оповестен след края му. Военният министър Красимир Каракачанов не скри удовлетворението си от гласуването.

„Благодаря на цялата комисия за това, че почти в пълен състав изтърпя 3-часовото заседание. Накрая гласува в подкрепа на предложението, което е направило МС до НС”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието.

Решението на Комисията по бюджет и финанси също е окончателно – България да преговаря със САЩ за купуване на F-16. Представителите на БСП в комисията отново са гласували „против“.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ДО МОМЕНТА?

В сряда Министерски съвет все решение, в което предлага на Народното събрание да му възложи да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от България.

Справка на интернет страницата на Народното събрание показва, че проекторешението е внесено в деловодството на 10 януари, когато бе оповестено правителството решение да поиска от законодателния орган възлагане на мандат да преговаря със Съединените щати за придобиването на новите самолети за бойната ни авиация.

Очаква се лично премиерът Борисов да определи преговорен екип, който да изготви международния договор и да влезе в контакт с американското правителство.

Темата за модернизацията на българските ВВС се превърна в спорна, след като финалната права битката бе между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта.

Президентът Румен Радев многократно разкритикува начина на избор на американския изтребител, който определи като „триумф на лобизма“ и дори „удар по България“.

Изборът на F-16 пък бе защитен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото той е добър от стратегическа гледна точка, а процедурата е направена прозрачно и съгласно правилата.

Аргументи се чуха и от други места. Опозицията, в лицето на „БСП за България“, заяви, че депутатите от парламентарната група ще гласуват „против“ проекторешението, обвинявайки правителството на Бойко Борисов в незачитането на Конституцията и решенията на българския парламент.

Мнение по темата изказа и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято партията част от „Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението. Според неговото лично мнение процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!