Страните от ЕС имат всички законни права да закупуват руската Спутник V или китайска ваксина, но сами поемат цялата отговорност за последиците от тяхната употреба. Това заяви официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, съобщават от ТАСС.

„Руснаците може да имат отлична ваксина срещу коронавируса, но нямат мощности да я произвеждат. Европейският съюз си е поставил за цел да достигне производствен капацитет за ваксини от 2-3 милиарда дози годишно до края на тази година“. Това заявява в интервю за италианския в. „Кориеред дела сера“ комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон.

Той не се произнася по качеството на руската ваксина, защото руснаците още не са поискали разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да я продават на вътрешния пазар на ЕС.

„От правна гледна точка държавите-членки на ЕС имат право да купуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка на ваксини. Пакетът, одобрен от ЕК компании наброява 6 фирми и техните продукти за ваксинация срещу ковид-19.

Мамер предупреди европейските правителства пред ТАСС, че страните от ЕС, които позволяват използването на тези ваксини на национално ниво, сами ще бъдат отговорни за всички последици от употребата на тези медикаменти.

Европейската агенция по лекарствата заяви в четвъртък, че е започнала процес на последователен преглед на ваксината Спутник V. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на прегледа експертите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС по отношение на ефикасността, безопасността и качеството. Както отбеляза в четвъртък ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев, одобрението от европейския регулатор ще осигури на жителите на ЕС ваксината Спутник V от юни 2021 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук