Екатерини Сакеларопулу
На снимката: Екатерини Сакеларопулу - президент на Гърция

С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу бе избрана за първата жена президент на страната.

Тя бе избрана с 261 гласа „За“ при необходими 200.

Сакеларопулу ще играе голяма степен церемониална роля с ограничени политически правомощия.

Тя беше подкрепена от депутати от управляващата Нова демокрация, лявата опозиционна СИРИЗА и левите Движение за промяна вляво (КИНАЛ).

Новият президент ще ибъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато приключва мандатът на действащия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу ще бъде първата жена-държавен глава в Гърция.

Председателят на парламента Костас Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 ч. местно време, за да обяви официално резултата от гласуването.

Тя е известна като прогресивен съдия с особен опит в екологичното и конституционно право Сакеларопулу е на път да бъде избрана данес и да стане първата жена президент на Гърция.

Кандидатурата й вече спечели междупартийна подкрепа и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен кандидат в труден момент за гръцката външна политика.

„Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис по-рано този месец, докато обяви името на Сакеларопулу за парламентарния вот в сряда.

Сакеларопулу е родена в Солун през 1956 г. и завършва право в Атина през 1978 г. През 1982 г. тя е назначена за помощник-съдия във Върховния административен съд (Държавен съвет). През 1988 г. тя е повишена в асоцииран съветник. През 2000 г. е повишена в държавен съветник, а през октомври 2015 г. става заместник-председател. През октомври 2018 г. тя е повишена в председател на съда. Учи конституционно и административно право на следдипломно ниво в Сорбоната. Избрана е за председател на Асоциацията на държавните съдии (1993-1995 и 2000-2001), генерален секретар (1985-1986) и вицепрезидент (2006-2008). Работи като член на Централната комисия за изготвяне на законопроекти (1993-1995 г.) и преподава екологично право в Националното училище за съдии (2005-2014 г.). Назначена е за член на изпитната комисия и на Съвета по изследвания на същото училище (2010-2013).

Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013-2015). От март 2015 г. е председател на научното сдружение „Гръцко общество по екологично право“.

Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е „изключителен съдия“ и защитник на правата на човека.

Мицотакис подчерта, че изборът й прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на никоя политическа партия.

Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри.

Мицотакис заяви, че изборът на съдийката за президент „олицетворява единството и прогреса“.

Новоизбраният президент заяви, че това прави „чест на справедливостта и съвременните гръцки жени“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!