ваксина коронавирус

ЕМА одобри бустерна доза и на ваксината на американската компания „Модерна“. Тя може да бъде поставяна на лица, навършили 18 години, най-малко шест месеца след втората доза.

В началото на октомври здравните власти на ЕС одобриха поставянето на бустерни дози от ваксината на „Бионтех“/“Пфайзер“ и препоръчаха поставянето на бустерни дози от двете иРНК ваксини на хора с отслабена имунна система.

Според ЕМА поставянето на трета доза от ваксината на „Модерна“ 6 до 8 месеца след втората води до повишаване на нивата на антителата при възрастни, чиито нива на антитела намаляват. Бустерната доза се състои от половината доза, използвана за схемата за първична ваксинация.

Настоящите данни показват, че моделът на страничните ефекти след бустер е подобен на този след втората доза, съобщават от европейската лекарствена агенция. Рискът от възпалителни сърдечни заболявания или други много редки странични ефекти след бустер продължава да се наблюдава с оглед на евентуални последващи действия.

Страните членки бяха оставени да решават сами дали да предложат трета доза на всички желаещи, или да ограничат подсилването на имунитет само до уязвимите групи. Останалите граждани трябва да получат подсилваща доза. САЩ вече разрешиха всички използвани ваксини – „Бионтех“/“Пфайзер“, „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“, да се използват като бустер.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!