зелен сертификат

Масово в съда са постъпили жалби срещу зелените сертификати, въведени преди дни от служебния здравен министър. За по-малко от 5 работни дни, те са 30 в Административния съд в София, съобщава в. Сега. 

Чрез част от тях се иска спиране на предварителното изпълнение на министерската заповед, според която хората трябва да представят документ за ваксинация срещу ковид, преболедуване или отрицателен тест за заразата. Една от тези 29 жалби атакува само две точки от заповедта.

Има и такива, които атакуват цялата заповед на Кацаров. Под една от жалбите са се подписали 41 адвокати от Варна. Българският хелзинкски комитет (БХК) съобщи днес, че в понеделник е подал жалба срещу няколко точки от заповедта на здравния министър, които засягат децата. Жалбата е подадена от името на четири деца, ученици в различни класове. Две от тях са със завършен курс на ваксинация, а другите са под 12-годишна възраст, т.е. няма как да се имунизират.

5 жалби срещу зелените сертификати има и във Върховния административен съд (ВАС). Така жалбите вече стават 33.

Александър Джамбазки е сред подателите. Евродепутатът от ВМРО е сред подателире на жалбите срещу зелените пропуски във върховния съд. Според жалбата на адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова, подадена в АССГ, заповедта за зелените сертификати нарушава закона, защото третира всеки граждани като заразоносител. За да се ограничат правата, или за да се създадат задължения, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се докаже, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това се изисква от всеки да докаже, че не е заразоносител, за да не бъдат ограничени правата му, мотивират се тримата адвокати. Те не са съгласни и с това, че са възмутени и че не може да се ползват

Друг аргумент в тяхната жалба е, че сертификатът за ваксина, преболедуване или отрицателен ковид тест не удостоверяват, че гражданинът не е заразоносител към момента на представянето им, т.е. не гарантират ограничаване на разпространението на вируса. Във ВАС има и три жалби срещу заповедтана образователния министър Николай Денков за онлайн обучение в общини, в които има повече от 750 болни от ковид на 100 000 души население

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук