Астра Зенека ваксини

Препоръчваме втората доза при AstraZeneca да е същата и да не се сменя. Това съобщи Европейската агенция по лекарствата (EMA).

 „Усложнения като кръвни съсиреци са възможни при един от 100 000 ваксинирани“, отбелязават от агенцията. Оттам настояват, че ползите от употребата на лекарството продължават да надвишават рисковете.

Регулаторът на ЕС препоръчва и настоява да се продължи използването на ваксината на AstraZeneca в качеството на втора доза.

Комитетът по лекарствата за хуманна медицина (CHMP) на ЕМА е анализирал допълнително наличните данни. Целта е да се оцени риска от тези кръвни съсиреци в контекста на ползите от ваксината. Изследват се различни възрастови групи и различни нива на заразяване.

Втората доза AstraZeneca е след 4-12 седмици

Комитетът препоръча втората доза да се инжектира между 4 и 12 седмици след първата.  Няма достатъчно данни от целия ЕС за допълнителен контекст на ползите и рисковете по отношение на пола. Изолираните случаи на образуване на кръвни съсиреци „са сериозно безпокойство и се нуждаят от сериозна и подробна научна оценка“.

Италия и Франция чакат ЕМА да реши

Италианският премиер Марио Драги заяви във вторник, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон. Двамата са се договорили да възобновят ваксинациите „бързо“, ако EMA даде зелена светлина. Той определи предварителното становище на регулатора като „положително“.

Във вторник Швеция и Латвия последваха повече от дузина европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Испания, като временно спряха ваксинациите с AstraZeneca след изолирани случаи на кървене, кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити.

Има ли риск за млади жени?

Въпреки че броят на инцидентите при ваксинирани хора „изглежда не е по-висок от този, наблюдаван при общото население“, ръководителят на ЕМА Емер Кук предполага, че е възможно рисковете да бъдат по-високи за някои категории пациенти. Някои експерти също така казват, че редки случаи на изключително необичайна церебрална тромбоза при по-млади хора може да показват причинно-следствена връзка с ваксината.

Карл Лаутербах, професор по епидемиология и германски депутат, заяви пред германското радио, че „може рисковете от ваксината да са по-високи за определени групи, като млади жени.“

Във вторник германското министерство на здравеопазването заяви, че има „законово задължение“ да спре ваксинацията, след като от петък получи още три съобщения за рядка церебрална тромбоза, венозна тромбоза на мозъчния синус или CSVT. Оттогава трима от седем пациенти с CSVT са починали.

Според статистиката, честотата на CSVT при получателите на AstraZeneca изглежда е три или четири пъти по-висока от това, което обикновено се очаква – около 4 на милион, а не 1-1,4 на милион.

Италия регистрира 8 смъртни случая

Миналата седмица Дания и Норвегия съобщиха за случаи на кървене, образуване на кръвни съсиреци и нисък брой кръвни тромбоцити при няколко души, получили AstraZeneca, като и двамата описват симптомите като „изключително необичайни“. Оттогава 60-годишен датски реципиент почина от тромбоза, а двама здравни работници в Норвегия, и двамата на възраст под 50 години и описани като по-рано годни и здрави, починаха от мозъчни кръвоизливи. Италия е регистрирала осем смъртни случая и четири случая на сериозни странични ефекти след ваксинация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук