Експортната цена на природния газ на „Газпром“ през 2019 г. може да достигне 230-250 долара за 1000 куб.м., заяви директорът на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова.

„Оценявам диапазона на експортните цени на „Газпром“ за 2019 г. да бъде между 230-250 долара за 1000 куб.м.“, каза тя в Деня на инвеститора на компанията.

Днес стана ясно, че компанията за ТМК производство на тръби на руснака Дмитрий Пумпянски е избрана от „Газпром“ за строител на участъка през България, който трябва да свърже „Турски поток“ със сръбски газопровод.

Целта на руския газов монополист и основен участник в турската и сръбската части на този проект била да намали политическите рискове да не бъде построено нищо в Бълггария, както се случи със спрения от Русия през декември 2014 г. „Южен поток“, съобщава деловото руско издание РБК, цитирано от „Дневник“.

„Трубная металлургическая компания“ (ТМК) ще достави в България около 300 хиляди тона тръби, но според РБК компанията преговаря и за участие в строителството. Целият проект засега е оценен на 1.4 млрд. евро. Формално не е завършен и конкурсът, „но проектът трябва да се реализира в ускорено темпо, още повече, че в Сърбия (подготовката за начало на строителството от българската до унгарската граници) върви с пълна сила“, казва един от източниците на изданието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!