Снимка: Георги Ангелов/Facebook
Снимка: Георги Ангелов/Facebook

Цената на природния газ другата седмица – в края на месеца, буквално ще спадне наполовина, спрямо цената през септември, когато газовата връзка с Гърция не беше влязла в сила. Вече усещаме ефекта от това, че когато има алтернативни газови доставки и конкуренция, цените са много по-изгодни.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Ангелов.

„Преди години имаше антитръстово дело срещу „Газпром“ (б.р. началото беше през 2012 г.), което отслаби пазарния монопол на „Газпром“ и позволи всички проекти за алтернативни доставки да започнат да се случват, включително и газопровода от Азербайджан до Гърция, Италия и България. Антитръстовото дело на ЕС срещу „Газпром“ отслаби хватката на „Газпром“ върху нашите страни, което позволи да се реализират проекти.

Сега се оказва, че те са много полезни, въпреки че в миналото старите газовици бяха скептични, твърдяха, че няма смисъл от газовата връзка, от газопроводите, от азерски газ. Благодарение на това, че ЕС подпомагаше и финансово, и морално, и по всякакъв начин тези проекти – включително със завеждането на антитръстово дело, тези проекти, от които България бере плодовете, се случиха“, каза още той.

За европейската енергийна солидарност, за ефекта от евентуален таван на цените на газа за България, както и за цените на енергийните ресурси в близкото бъдеще – четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ…

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук