Данаил Кирилов
На снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

В разгара на скандала, в който се оказа въвлечен и председателят на антикорупционната комисиа /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев, който след призив на премиера експресно си взе отпуска, от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ беше предложена озадачаваща поправка в антикорупционния закон. Тя променя изискванията към кандидатите за поста на Георгиев, като отпада задължението те да имат юридическо образование. Тази новост, предложена между първо и второ четене, се оказа внесена „случайно“ часове след като премиерът Бойко Борисов призова шефа на КПКОНПИ и други магистрати, чиито имена са забъркани в „Апартаментгейт“, да подадат оставка или да излязат в отпуск докато не приключат прокурорските проверки.

Промените са били внесени на 4 април от номинирания за правосъден министър /вече поел поста/ Данаил Кирилов и депутата от ДПС Хамид Хамид. Идеята била на Кирилов и датирала отпреди скандала с разминаването в данните за имотите на шефа на КПКОНПИ.

Според действащия закон за ръководител на антикорупционната комисия трябва да бъде избран кандидат, който има юридическо образование и 10 години юридически стаж. Според новата поправка кандидатът трябва да има каквато и да е магистратура и 10 години стаж в службите за сигурност, 5 от които – на ръководна длъжност.

Според мотивите с това се цели „постигане на огледалност и симетрия“ на изискването за вида стаж на председателя на КПКОНПИ с тези за стажа на председателя на ДАНС и Националното бюро за контрол на СРС.

Въпросът защо се налага такава „симетрия“ остава отворен, но имайки предвид, че разглежданите от антикорупционната комисия казуси са юридически сложни, изискването за юридическо образование на шефа й изглежда основателно.

В този ред на разсъждения свалянето на прага на изискванията без видима причина изглежда като предназначено в тях да се вмести вече определен кандидат, който не отговаря на сегашните. Ако това е вярно, се засилват съмненията за предстояща смяна на Георгиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук