Антон Хекимян
Снимка: БТА

След днешната изненадваща номинация на Антон Хекимян за кмет на София и при отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера сам представи кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив, публикуваме цялото изказване на бившия водещ на сутрешния блок на bTV пред медиите.

Решението няма как да бъде взето лесно. Решението съм го взел обаче напълно съзнателно, лично аз и след време, което аз поисках да ми бъде отредено, за да мога да помисля, да преценя ситуацията. Всичко се случи миналата седмица. Имах лична среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидатът за кмет на ГЕРБ. Разбрах от него, че имам номинации от структурата на партията и помолих за време да помисля. Защото това не е нещо, което трябва да бъде взето за секунди или за минути като решение.

Получил съм уверението за това, че ще имам възможност самостоятелно да вземам решенията си, обсъдили сме екип, стратегия, хора, които ще работим заедно за това София да изглежда още по-добре.

Въпрос: От кога и как датират вашите близки отношения с ГЕРБ и г-н Борисов, така че да може да привлечете вниманието им за кмет?

Може ли да дефинираме какво означава „близки отношения“?

Въпрос: Предлага ви за кмет за два дни…
Въпрос: Излиза, че не сте знаели за ваша кандидатура, която е издигната от структурите…

Не съм знаел за тази кандидатура, наистина, и нещото, което е много важно за мен и зрителите ще го видят от това, което ще излъчите и което излъчвате в момента – през целия си път аз съм бил пред камерите и целия си път съм извървял пред обектива и като публична личност. Никога не съм имал какво да крия и не смятам, че когато стоиш пред камера има изобщо какво да скриеш. Ти носиш отговорност за хората. Аз съм се съобразявал с всичко, което трябва да запази моето добро име като журналист и името на медията ми. За това исках да попитам и вас като журналисти, защото всички вие тук сте и политически репортери с много опит и журналисти: вие общувате ли с политици?

Въпрос: Избиратели на ГЕРБ питат имате ли семейство и деца, какво е семейното ви положение?

Всичко в моя живот е публично, моето семейно положение е ясно – неженен.

Въпрос: Кой е вашият приоритет №1?

През всичките тези години от 20 години живея в София. Точно толкова се навършват тази година – дойдох на 29 септември, между другото за първи път. Тогава, когато започва кампанията.

През цялото това време като журналист в bTV съм критикувал. Осъждали сме, ако щете, действия, които са се случвали в Столична община, търсили сме решения, търсили сме начин за това проблемите на гражданите да бъдат решени. И съм имал лично отношение и коментар по всеки един казус, който се е случвал тук (Столичната община, бел. ред.).

Като водещ всяка сутрин сме показвали сигнали на зрителите. С колегите репортери и журналисти сме разнищвали много сложни казуси, свързани със София. Визията ми за София е столицата ни да бъде още по-модерен град, да бъде още по-зелен град, да бъде отворен към инвестиции, към младите хора, но преди всичко слагам като акцент образованието. Защото образованието ще донесе още повече потенциал на града, ще донесе кадри на града и ще го развие.

Разбира се, няма да забравяме големите инфраструктурни обекти, които трябва да бъдат довършени, които трябва да продължат да бъдат изпълнявани, за да може наистина да се превърне в столица, която да докаже първенството си в европейските класации.

Въпрос: Преди дни Борисов заяви, че ще издигне „нестандартна“, цитирам, кандидатура за кмет на София. Какво нестандартно ще направите за столичния град?
Въпрос: И какво е нестандартното при Вас?

Думите са за нестандартна номинация и за нестандартен кандидат, нали така? Не смятам, че трябва да се правят нестандартни неща. Смятам, че трябва да се прави най-доброто. Извън шаблона е номинацията, а нестандартните неща – напротив, хубаво е да се правят и нестандартни, но трябва да се прави най-доброто за града.

Каква е вашата главна мотивация, за да вземете решението?

19 години съм журналист. Изминал съм пътя си от стажант, през репортер, през разпознаваем репортер за хората, през водещ на най-гледания сутрешен блок в държавата, пред очите на всички хора. Преди три години имах възможността да поема поста директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV. Не мога да не си призная, че съм се замислял: „А оттук накъде? Как продължавам аз? Какво ще е моето развитие след журналистиката или след този пост, ако щете?“

Получавайки предложението за това да бъда кандидат на ГЕРБ си дадох сметка, че искам да работя за обществото и да продължа да работя за обществото. През целия този път съм го правил и смятам, че мога да го правя – просто от другата страна.

Какви са според вас шансовете ви против кандидата на ПП-ДБ?

Огромни са шансовете. Мисля, че това го осъзнават и самите те. Това обаче, което аз ще направя като кампания, е да бъда себе си, да бъда близо до хората, както винаги съм бил.

Всеки един човек в квартала, в центъра, в другите райони дори, където съм живял – защото, като всеки един нормален гражданин, който е дошъл да живее и работи в София, съм сменял квартири, запознавал съм се с различните райони…

Аз живея с проблемите на града, наистина. Аз обичам София, наистина. И основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си, за гражданите, за себе си, като гражданин.

Кое ще е първото нещо, което ще направите?

Ще инспектирам абсолютно всички ремонти, но нека, както казват колегите, първо да спечелим изборите.

Те са си на ГЕРБ, защо ще им инспектирате ремонтите, а пък вие сте кандидат на тази партия?

А защо? Не може ли да ги инспектирам?

Подчинявал ли сте цялата политика на bTV на партийни интереси, след като сте кандидат-кмет на тази партия?

Сигурен съм, че това е основното съмнение, но дори и като въпрос е обидно.

Защо, всички хора го мислят вече?

Предполагам. Казвам, че са основателни съмненията. През целия си път съм стоял твърдо зад принципите на журналистиката. През целия си път. И мога да ви погледна всеки един вас в очите, да го видите и да го прочетете. Не съм се съобразявал с никого, защото всяко едно съобразяване после ти се изписва на челото.

Аз съм човек, който понякога трудно крие емоциите си и сега не мога да не споделя, че съм развълнуван. Не съм притеснен, развълнуван съм. И като човек, който трудно крие емоциите си и това, което му е в сърцето, съм се старал да правя нещата така, че да не ми се налага, да не мога да гледам хората в очите.

Човек сам извървява пътя си, но е много важно с кого прави тези стъпки, много е важно екипът, който стои с него. Имал съм възможността през тези години да работя с най-големите професионалисти в България и съм приел тази номинация, за което искам да благодаря и на г-н Борисов, и на партийните структури на ГЕРБ, без да съм партиец. Аз съм гражданин като всеки един от вас, но ще разчитам изключително много на хората, които са до мен и зад мен, които виждате. Това са хората, които с изключителни експерти в своята област и ще правят най-доброто.

Ще продължат да правят най-доброто за София. Трябва да сте сигурни в това. Защото, когато се фиксираме върху жълтите павета, които и на мен не ми харесват как са подредени или върху, „Графа“, не можем да видим цялата картина. Нека да погледнем картината наистина отгоре и да видим колко много е направено за този град. Аз помня, както ви казах в началото, София от 2003 година със сините спирки, с гащите, които се продаваха по „Витошка“, с тъмната градинка на НДК, с дупките по пътищата, с разбитите булеварди. Аз не пътувам по разбит булевард в момента и смятам, че, ако трябва да сме честни, както вече споменах, мисля си, че можем да си признаем и доброто, което е направено за нашия град, за столицата на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук