Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. От 12 април 2018 партията е част от дясното обединение „Демократична България“.

Как ще коментирате факта, че повечето социологически агенции дават резултат на ГЕРБ като първа политическа сила, а в същото време много хора са недоволни от това управление и се обединяват срещу него?

Първо, българската социология, с изключения, разбира се, отдавна се е превърнала в пропагандна сфера на обслужване на управляващите. Именно този глагол „дават”, който се наложи, описва това положение. Голяма част от публичните говорители, които се лансират в несвободните медии в България обслужват пропагандните тези на управляващите и тяхната задача е да наложат една картина, да кажат на хората, че няма смисъл да излязат да гласуват, то вече е решено, няма смисъл от изборите. Тези избори са напълно непредсказуеми по една поредица от фактори, включително как ще се развие КОВИД-кризата. Големият въпрос е колко ще излязат, хората, които се колебаят дали да излязат или не, са хора, които биха гласували против управляващите. Затова тяхната цел е, възползвайки се и от КОВИД-хаоса, който създават, възползвайки се от този огромен пропаганден апарат, който имат, да им кажат „Вижте, не си правете труда. Всичко е решено, стойте си във вкъщи.” Те много добре знаят, че именно хората, които не могат да понасят това управление, но не са сигурни, че могат да го свалят са тези, които трябва да останат вкъщи.

И така твърдите ядра на контролирания, купения, корпоративния вот ще решат уравнението. ГЕРБ има огромно влияние върху не просто хора, които са в социално уязвима позиция и може с 50 лева или малко повече да им се купи вотът, но върху хора, които са от държавната администрация, които са част от клиентелни мрежи, от фирми, които са силно зависими от обществени поръчки и от регулации. Това представлява едно огромно ядро от хора, които не взимат свободно решението си как да гласуват. И те разчитат на тях. Така че тук става въпрос за една огромна операция за обезсмисляне на протестния вот, така че тези, които са контролирани да решат нещата. И затова моят призив е – не слушайте социолозите, не слушайте всичколозите, не гледайте отстрани как се решава съдбата на България, вашата съдба, на нашите деца, а излезте и гласувайте.

Като ваши основни опоненти Вие сте очертавали основно ГЕРБ и ДПС. Какво те никога не биха направили и съответно какво Вие веднага бихте направили, ако имате тази възможност?

Те никога не биха демонтирали онези механизми, чрез които обсебват публичната власт и я използват за частен интерес. Те никога не биха реформирали прокуратурата, никога не биха изчистили регулаторите от калинките, които са сложили там, никога не биха изчистили службите. Никога не биха въвели електронно управление по начин, който да гарантира намаляване на бремето и увеличаване на прозрачността и отговорността. Точно това са нещата, които ние не просто обещаваме да направим, това са неща, за които ние имаме много точен план, по месеци, за които имаме експерти и сме доказали, че имаме волята да реформираме прокуратурата и правосъдието, така че в България да има един закон за всички. Електронно управление, което означава не просто някаква абстракция. Това означава нещо много конкретно.

Чрез въвеждането на електронно управление ние можем да намалим със 70% административното бреме. Българската държава е превърната в една бухалка и когато намалим възможността на тази бухалка да тормози хората със 70%, това значи свобода, инициатива, спокойствие. Ето това наричам революция. Това те никога няма да го направят, защото използват всичките тези механизми да мачкат хората. Край на мачкането! Но ние не просто го казваме като една красива фраза. Ние знаем точно как да го направим.

Вашият отличителен белег определено е съдебната реформа и електронно управление, но ако можете да изброите 3 начина, чисто като инструменти, като стъпки, как ще се случи това.

Философията на съдебната реформа е много проста. Трябва да реформираме прокуратурата, да изчистим прокуратурата и тогава тя ще изчисти всички останали институции в държавата, защото от прокуратурата зависи инициирането на наказателно производство.

Най-голямата заплаха в една демократична държава е ако прокуратурата не се задейства за тези, които нарушават закона. Когато прокуратурата си затваря очите тогава се създава една прослойка от хора, които са над закона. Те са спокойни, че каквото и да направят, няма страшно. Доган, Борисов, техните приятели и така нататък.

За да ликвидираме това нещо, ние трябва да реформираме прокуратурата. Това означава няколко неща. Означава първо главният прокурор да престане да бъде безконтролен. Той дължи отчет за своите действия, за своите бездействия, за това как са налага държавната наказателна политика и за този прост въпрос: „Еднакво ли се прилага законът за всички?”.

Кой трябва да го контролира?

Парламентът. Защото в една демократична държава парламентът е изразител на народната воля и на народния суверенитет. Затова главният прокурор трябва да стане отчетен пред парламента. Има много различни начини това да се случи. Но е много просто – хората избират народни представители, народните представители трябва да контролират главния прокурор за това какво прави и какво не прави.

Защото понякога нещата, които прокуратурата не прави, често са по-важни. Когато тя осигурява имунитет на Ахмед Доган, който стана милионер в енергетиката, след като беше философ. Построи си пристанище за 15 яхти и никой не може да му потърси отчет за това. Това е пример, че в България има едни хора, за които законът не важи.

След като направим прокуратурата отчетна, трябва да я модернизираме. Модернизацията на прокуратурата трябва да стане по един много конкретен модел, който аз много харесвам. Това е прокуратурата на Англия, Уелс, създадена 1981 година от великата Маргарет Тачър. Това е най-модерната  прокурорска институция и всеки може да отвори техния сайт и да види как се отчитат, как се изчислява бюджетът на тази прокуратура. Много ясно се знае един час прокурорска работа до какво е довела и това нещо се отчита в парламента.

Трябва да направим нов подбор на прокурорите. В България, която съвсем не е най-богатата страна в Европейския съюз и съвсем не може да се похвали с най-високото ниво на законност, има най-много прокурори на глава от населението в целия Европейски съюз. Тази армия не ни трябва. Част от тези хора са загубили изобщо професионални умения и професионална мотивация да си вършат работата и могат да си намерят работа на други места.

Нашата програма за икономически растеж ще създаде много нови работни места. Те няма да останат безработни. Обещавам им го това нещо. Но половината от прокурорите в България ще трябва да се простят със своя служебен статут, защото не го оправдават.

Относно вотът, който се генерира на протестите, които започнаха през лятото на 2020 година и коалицията „Изправи се! Мутри вън!”. Вие отчитате ли ги като Ваш конкурент, има ли опасност да се получи разпиляване на гласове?

Ние не гледаме на тях като свои конкуренти и в този смисъл се въздържаме от това да търсим контраст с тях. Те се намират на друго организационно ниво на развитие, което не е без значение. Но протестът имаше за цел да обедини около няколко прости искания най-различни граждани и голямото искане беше да има избор.

Така че хората да могат да изберат и да гласуват за този, който е най-близък до тях. Така или иначе не се стигна до предсрочни избори и сега ни предстоят редовни, на които обаче хората имат избор.

Ние ще работим за ограничаване на безконтролната държава, фискален разум, повишаване на ефективността на публичните финанси. Това е много важно, защото в България на година се крадат над 10 милиарда, но освен тях се „профукват“ сигурно още 20 милиарда.

Всичко това ние знаем как да го върнем обратно. И тогава ще има пари и за социални политики, и за други дейности. Или хората могат да гласуват за версия в така да се каже център-ляво, каквото групата около госпожа Манолова почва да оформя. Аз мисля, че това е много хубаво за българския политически живот. Най-накрая да възникне една демократична левица. Всеки може да избере тази визия за развитието на страната, която му е най-близка.

И така, ако си свършим работата, всъщност няма да има разпиляване на гласовете, а ще има максимално отваряне на ветрилото.

Като споменахте кражби, как ще коментирате факта, че правителството подари милиарди на Русия чрез Турски поток и други проекти. И накрая всъщност какво ще се окаже – президентът Радев или премиерът Борисов са по-големи русофили?

Не случайно Решетников преди известно време даде интервю и каза, че Русия предпочита да работи с Бойко Борисов. Защото много хора приказват, но Бойко Борисов угажда на руските интереси. Той се грижи за очертаната от Георги Първанов политика на големия енергиен шлем. За момента ние нямаме икономическа обосновка защо платихме от собствения си джоб за тази тръба, която обслужва единствено руските интереси и сръбските донякъде.

В резултат на това сръбската премиерка обяви преди няколко дни, че средните доходи в Сърбия скоро ще надскочат България. Трябва да се замислим много сериозно над този факт, защото Сърбия е една страна, която излиза от поредица войни. Една страна, която излиза от едно тежко дългогодишно ембарго, страна, която не е в ЕС.

България е страна членка на ЕС, ползва се от огромни помощи и скоро тя не просто ще бъде срамно изпреварена от Румъния, с която заедно влязохме в ЕС, но и от Сърбия. Това е срам! Ето това е истинският измерител на дупката, в която ни загробват ГЕРБ. Включително и загробвайки ни в един модел на енергетика от 70-те години на 20 век.

В момента в света се случва енергийна революция, която може едновременно да произведе огромно благосъстояние за българските семейства, а не просто за отделни компании. В същото време може и да реши проблема с нашата зависимост, която продължава да бъде фатална, каквото и да приказва Бойко Борисов.

Така че проблемът е много по-голям от това, че ние сме профукали 3 милиарда, за да услужи Борисов на Путин, което съвсем не е за подценяване. Проблемът е, че ние затваряме българската енергетика за поколения напред в едни остарели технологични схеми. Това ни обрича на зависимост от Русия, която използва енергийната си политика като лост за влияние, а не просто като търговска политика. Затова ние трябва да се освободим, за да можем пълноценно да използваме енергийната революция. А това означава всички ние да бъдем много по-богати.

Държа да отбележа, че Демократична България е единствената формация, която се ангажира с тези проблеми. Всички останали не смеят да кажат „не” на руската енергийна зависимост, „не” на старите технологии.

Миналата седмица ЕНП изгони Орбан и партията му от семейството. Възможно ли е това да се случи и с ГЕРБ?

България изпада във все по-голяма изолация по отношение на своя правов ред. Това звучи абстрактно и трудноразбираемо за хора, които не са специалисти. Но е много важно, защото една от основните функции на ЕС, е да бъде единно правово пространство. Това означава нещо много просто. Всеки българин, живеейки в България или в чужбина, да има едни и същи права, европейски стандарт на законност и човешко достойнство.  Ние затова искахме да влезем в ЕС, а не, за да могат някакви хора да крадат еврофондове. И понеже ние не можем да го постигнем, благодарение на Бойко Борисов и компания толкова години, все повече България бива изхвърлена и изолирана в рамките на това общо пространство.

Ето, наскоро дойде новината, че българските заповеди за арест европейски не се признават. Това означава, че българската прокуратура изпада във все по-тежка изолация. След като Кьовеши зададе едни доста неприятни въпроси за тези хора, които ВСС й е изпратил.

Тези хора са абсолютно неадекватни от гледна точка на европейските политики за единно правово пространство. Тези хора са съветски люде, говоря за членовете на ВСС, говоря за главния прокурор, за предишния главен прокурор. Те продължават да държат България, по отношение на правото, отвън Берлинската стена. Край! Трябва да спрем това нещо.

Част от това, за което вие говорите е същата тенденция. Защото ГЕРБ, които са много добри приятели с Орбан, правят същото. Защото Орбан тъпче правовия ред в Унгария и Бойко прави същото. И кой свири песни, в полза на Бойко Борисов и Орбан – агент Николай! Георги Марков, който продължава да бъде в листата на ГЕРБ. Той е главен пропагандатор на дружбата между Бойко и Орбан или Виктор, както той го нарича. Човекът, който със своя глас, спря лустрацията в Конституционния съд, ченге от Държавна сигурност. И после ГЕРБ били десни, не ме разсмивайте!

Аз се надявам да не дочакваме ефектите от този начин на управление. Ние трябва да си свършим работата. Не да чакаме ЕНП да се събуди или да разчитаме на процесите в някакви европейски партийни семейства. Тук трябва да си свършим работата и денят е много ясен – 4 април. Това е моментът, в който трябва да ги изритаме тези и да си вземем страната. Иначе няма да стане!

Как ще коментирате доклада на американските сенатори, който идва буквално първия ден преди кампанията? Как го разчитате?

Позволете ми да коментирам нещо, което е по-важно и това е, че Пеевски не е кандидат. Това е един много важен факт. Това е поредното постижение на гражданската активизация, която започна след Росенец и протестите от лятото. На тези им се налага да почнат поне да променят фасадата.

Ние трябва да си довършим работата на тези избори. Защото виждаме, че гражданският натиск ги принуждава в момента да се опитват да минат с мимикрия. Не трябва да им го позволяваме това нещо. Виждаме, че има ефект. Част от този ефект е и реакцията на международни институции и международните медии, които чуха не просто, че в България има корупция. Това всички го знаят.

България, основният й бранд, основната асоциация с нея за международни институции, международни инвеститори е една. И не е шопската салата, а корупцията. Това трябва да го спрем. И те знаят това. Но когато видяха, че гражданите се надигат, когато видяха, че тук има хора, които няма да търпят повече това безправие, този позор, почнаха да действат.

Само че няма да разчитаме на тях. Това, че двама сенатори са написали писмо е само индикация за това, че тук се надига гиганта на българската съпротива. Но въпросът е гигантът да си довърши работата, а не да чака на сенатори, на европейски депутати, чиновници и т.н. Няма да стане.

Отказвам да чакам някой отвън да ми донесе свободата. Трябва да се преборим за нея на 4 април. За да може Пеевски не просто да бъде скрит зад завесата, а да отговаря пред правосъдието. Същото важи и за всичките му приятели.

Очаквате ли политическа криза след 4 април, ако не може да се състави правителство, предвид че има доста несигурни неща?

Това е сценарий, който е възможен. И той е възможен само ако хората се подчинят на това – няма да има правителство, Бойко се връща, стойте си вкъщи. Не си стойте вкъщи, излезте и няма да има никаква криза. Излезте, гласувайте, изберете си някой, който е наистина срещу това управление, защото огромна част от българите не могат да го понасят. Гласувайте и няма да има криза. Ще ги махнем и ще почнем промяна. Няма да е лесно.

Нека не се лъжем. Няма да е еднократно. Тази държава отдавна се е вкаменила около крака на Бойко Борисов, като войнишка партенка, която десет години е била носена на този крак. Никой не трябва да си мисли, че тя лесно ще излезе от това вцепенение. Нито, че администрацията лесно ще се отърве от калинките и от заучената неспособност да се носи отговорност и да се взимат решения, че правосъдието лесно ще бъде реформирано. Няма да бъде лесно. Но колкото повече отлагаме, толкова повече нашите деца ще заминават и ще се отдалечават от България. Така че не си стойте вкъщи, за да гледате как отново ще ви вземат държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!