На снимката: Илияна Йотова

В момента четвъртата вълна от коронавирус показва през „рентген” всички недъзи и „бели петна” на нереформираната здравна система от правителствата на Борисов. Една от основните причини за ниския процент ваксинирани е липсата на мащабна информационна кампания още преди година. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова специално за ДЕБАТИ.БГ.

Йотова даде за пример момента на навлизане на ваксините в България и проблемите с част от тях.

Закупихме огромни количества Астра Зенека. Риторичен ми е въпросът кой точно получи комисионните за това. Един ден сигурно и тази информация ще излезе на бял свят. След това се оказа, че тази ваксина е една от най-проблемните, според изследванията на международните лаборатории. Огромно количество от нея беше изхвърлено или подарено на страни от Третия свят. Това е колосална загуба, за която някой трябва да бъде отговорен. Когато един възрастен човек, ваксиниран с Астра Зенека, например, е чул за какво става дума, естествено хората се изплашиха и се отдръпнаха. Нямаше кой да им обясни и това създаде едно огромно недоверие във ваксините изобщо в българското общество. Тук не визирам конспиративни теории.

Тя акцентира, че са били допуснати редица грешки и след навлизането на пандемията в България. По думите й планът за ваксиниране на приоритетните групи не е трябвало да бъде променян.

Не съм от хората, които само обвиняват, но няма как да не подчертая, че изпуснаха много златни моменти. Както по отношение на информирането на хората за ваксините, така и за това, че миналата година тогавашното правителство на Борисов нямаше никакъв план и никаква идея как да започне процесът на ваксинирането. Ако имаше една стройна информационна кампания, която да е във всички медии, независимо от техния профил и големина, днес щяхме да бъдем в съвършено друга ситуация.

Според Йотова в момента ясно се виждат много погрешни политики от миналото – както по отношение на материалната база в Спешна помощ, така и по отношение на недостига на медици и условията на труд. Акцентира и върху скандалното, по думите й, предложение преди години за закриване на общинските болници.

Липсва конкретната техническа база, върху която да се стъпи. Преди няколко години ЕК позволи на България да поднови своя парк с линейки. Това стана с много усилия. Но по неизвестни за мен причини – спрян от правителството на Борисов. Подозирам, че пак са се намесили лобистки интереси. Днес Спешна помощ е в окаяно състояние. Години наред нямаше никаква реформа по отношение заплащането на медиците. Въпреки доброто медицинско образование тук липсва перспектива. Медицинските сестри в България са едни от най-ниско платените – 700 евро средна заплата срещу 2700 в Европа. Липсва реформа и при образованието за парамедици. Имаше дори предложение да ликвидират голяма част от общинските болници.

Какви са инструментите да излезем от здравната криза; какво може да се очаква от президентските избори; кой е предпочитаният „съперник” на Радев; в крайна може ли партията на Кирил Петков и Асен Василев да стане новата модерна лява партия – отговори на тези и други актуални въпроси – четете в цялото интервю ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!