Астра Зенека анализ Европейската комисия

Испания, Португалия и Словения също решиха временно да прекратят  ваксинацията с Астра Зенека след като същото вече сториха няколко европейски страни.

Това се случва заради опасения за възможни „сериозни, но редки“ странични ефекти. Решението е взето „като предпазна мярка“, в очакване на заключенията от проверката на Европейската агенция по лекарствата, заяви ръководителката на Главната здравна дирекция на Португалия Граса Фрейташ, цитирана от Ройтерс.

Португалия

На прескоференция в Лисабон тя посочи, че макар страничните ефекти от ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ да са „изключително тежки“, те са също така „изключително редки“ и добави, че в Португалия досега не са регистрирани подобни случаи. В страната вече са използвани 400 000 дози от тази ваксина, а на склад има 200 000, уточни отговарящият за ваксинационната кампания Енрики Гоувея Мелу.

Испания 

Страната също взе решение да преустанови временно като предпазна мярка националната ваксинaция с Астра Зенека. Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас каза, че мярката е превантивна, докато се чака становището на Европейската агенция за лекарствата.

Словения

Тя също на свой ред преустанови временно поставянето на ваксината. „Взех това решение, за да гарантирам на възможно най-високо ниво сигурността на сънародниците ни“, заяви словенският здравен министър Янез Поклукар. „Няма медицинска експертиза, която да оправдава това преустановяване, но става дума за превантивна мярка в очакване на мнението на Европейската агенция по лекарствата“, подчерта той.

Вчера стана ясно, че Германия и Нидерландия, Франция и Италия също се присъединяват към групата на европейските държави, които временно спират ваксинацията с конкретния препарат.

България също взе това решение в петък след смъртен случай след ваксинация при жена на 57 години с много придружаващи заболявания.

Вчета компания излезе с официална позиция, че няма опасност при използването на продукта им. Анализ на данните за безопасност, направен въз основа на поставени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-Астра Зенека, не показва  повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, пише в текста. Съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека“ не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население, подчертават от българския офис на производителя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!