Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

В сделката между ЧЕЗ-Прага и „Еврохолд” няма нищо нередно. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Иван Хиновски в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ

„Не мога да си обясня този огромен, до голяма степен спекулативен интерес да се търси под вола теле. Не познавам „Еврохолд“, освен от борсовите му характеристики. Това е голямо дружество, с голяма ликвидност, голям паричен поток. Мога да кажа, че се броят на пръсти, дори липсват други подобни български дружества, които биха могли да лапнат такава голяма лъжица”, коментира експертът.

На въпрос каква е разликата между „Еврохолд” и „Инерком”, Хиновски каза:

Инерком“ е несравнимо по-малка компания от „Еврохолд“. Моето обяснение е, че ЧЕЗ са тръгнали за сделка с „Инерком“, защото са имали подобен общ бизнес с дружеството, познавали са се взаимно и са знаели, че могат да разчитат един на друг, на етичност и морал в отношенията. Сбъркали са, защото се оказа, че „Инерком“ не успя да мобилизира икономически ресурс да си плати аванса дори. До голяма степен бих казал, че влияние върху това оказват политическият натиск и спекулации по отношение на дружеството. Смятам, че е срамно за една цивилизована пазарна страна да има такава атака към всеки, който понечва да прави тук някакъв бизнес”.

Хиновски изключи възможността токът за крайните потребители на ЧЕЗ да поскъпне след окончателното придобиване на активите на дружеството в България.

Цялото интервю може да гледате и прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук