Сергей Лавров
На снимката: Сергей Лавров

Търпението на Русия към действията на Запада се изчерпва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция.

„Търпението ни се изчерпва. Ние сме много търпеливи, знаете. Дълго време стояхме на впряг, а сега е време да потеглим. Очакваме кочияшът на каретата да даде конкретен отговор на нашите предложения“, каза той.

Коментирайки евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО, руският външен министър заяви, че появата на алианса на руските граници е категорично неприемлива за Москва, като това е реална „червена линия“.

„Категорично не приемаме появата на Северноатлантическия алианс точно на нашите граници, особено като се има предвид курсът, който следва украинското ръководство, както предишното, така и сегашното. Това е реална червена линия“, заяви Лавров.

По думите му дори ако Украйна остане извън НАТО, там са възможни двустранни споразумения с американците, британците и други западни държави, които изграждат военни съоръжения там, бази на Азовско море.

„Това също е неприемливо за нас, защото разполагането на ударни оръжия на територията на нашите съседи, в случая Украйна, които биха представлявали заплаха за Русия, е друга червена линия„,каза той.

Руският външен министър добави, че  Русия съжалява, че Европейският съюз е разрушил всички механизми за взаимодействие с Москва.

„Съжаляваме, че самият Европейски съюз още преди 7,5 години унищожи всички механизми, включително и тези по практическите аспекти на сигурността. С НАТО поне на хартия все още имаме Съвет НАТО-Русия и никой не е разрушил основния акт. С Европейския съюз всички канали за комуникация са зациментирани от нашите европейски колеги“, заяви Лавров.

Според него Москва вижда, че „Европейският съюз се страхува, че интересите му (в областта на сигурността) могат да бъдат пренебрегнати“.

Икономическите санкции на ЕС, които са в сила повече от седем години, са насочени към финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия. По-специално, достъпът до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС беше ограничен за редица руски банки и компании, а вносът и износът на оръжия и стоки бяха забранени. Освен това ЕС е ограничил достъпа на Русия до редица технологии и услуги за добив и проучване на нефт.

Първоначално тези санкции бяха наложени от ЕС на 31 юли 2014 г. за срок от една година. През март 2015 г. санкциите бяха обвързани с „пълното изпълнение на споразуменията от Минск“. Оттогава ограниченията се подновяват на всеки шест месеца. Преди да решат дали да удължат санкциите, страните от ЕС оценяват изпълнението на Минските споразумения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!