Новата наредба за топлофикациите е опит на Министерството на енергетиката да заобиколи решението на Върховния административен съд за отмяната й. Това каза лидерът на движението „Изправи се.БГ” Мая Манолова на форум днес. Платформата ще изпрати писмено до Министерството на енергетиката (МЕ) своето становище в рамките на срока на общественото обсъждане на новата наредба за топлофикациите, който изтича на 13 февруари 2020 г.

Тя поиска да се въведе образец на сметката за парното с ясни реквизити – какво количество топлинна енергия е начислена на потребителя – за гореща вода, сградна инсталация, общи части, парно – и образецът да е ясен и разбираем за гражданите.

Манолова разказа, че на 13 януари 2020 г. Министерството на енергетиката предложи проект на наредба за топлофикациите.

„Проблемите в топлоснабдяването водят до високи сметки на парното и топлата вода и до неясни и несправедливи фактури за гражданите. Сега гражданите имат право единствено да плащат. Други органи решават вместо гражданите и не носят отговорност за решенията си. КЕВР определя цените, но гражданите не могат да ги обжалват. Топлофикациите доставят топлинната енергия, отчитат топломерите и правят настройките, но хората не могат да обжалват. Дружествата за разпределение на топлинна енергия пък разпределят енергията, но не проверяват за грешки и не дължат обяснения на гражданите за грешки. Това е омагьосан кръг и ако не се промени Законът за енергетиката, това ще продължи”, каза Манолова.

Тя посочи, че Министерството на енергетиката няма визия, политическа воля и стратегия за сектор топлоснабдяване, така че да защитят гражданите от двата монопола – на фирмите за дялово разпределение и на топлофикациите.

„Новата методика си е старата методика и тя е толкова незаконна, колкото и  старата. ВАС отново ще я отмени”, каза Манолова.

Тя добави, че енергийното министерство не е изпълнило обещанието си да направи промени в Закона за енергетиката и наредбата.

„Имахме жалби до ВАС, Конституционен съд, до КЕВР, еврокомисари, европейския омбудсман, но всичко остана без последици, защото няма политическа воля и желание от органите за реална реформа в сектора на топлоснабдяването в полза на законните права и интереси на гражданите и потребителите”, подчерта Манолова.

И добави:

„Новата наредба е поредното разочарование и поредната имитация на промени, прах в очите на хората, че уж се правят промени в полза на потребителите, които само в София са над 440 хиляди души”.

Според новите правила сградната инсталация ще е между 20 и 40%, а не между 10 и 20%, както е било досега.

Манолова посочи още, че се въвежда и т.нар. топлинен товар на сградната инсталация, тоест допълнителна такса за извършването на настройки по инсталацията.

Като особено фрапиращо тя посочи и определянето на максимално количество гореща вода в дадена сграда от един потребител, когато водомерът му е повреден или няма водомер.

„В такива случаи този праг се определя на 140 литра на денонощие на един потребител. Докато друга наредба допуска до 120 литра. Тоест кое е вярно”, попита Манолова и прогнозира пълен хаос със сметките.

В тази наредба разходът за подгряване на един кубически метър вода е различен от обичайния разход, който е обичайно около 50-60 киловатчаса или до 90 киловатчаса максимално възможен, а сега в наредбата са определени норми от над 150 киловатчаса, посочи още тя. Защо е това повишение, попита Манолова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!