кириякос мицотакис
На снимката: гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Вече е ясен съставът на новото гръцко правителство на премиера Кириакос Мицотакис, чиято партия „Нова демокрация“ спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори в нашата южна съседка.

Никос Дендиас ще оглави министерството на външните работи. Милтиадис Варвициотис ще отговаря във външно министерство за европейските въпроси, а Костас Франкоянис ще бъде заместник-министър на външните работи за икономическата дипломация. Трети заместник на Дендиас ще бъде Андонис Диаматарис, който ще бъде заместник-министър за гръцката диаспора.

Вицепремиер в правителството на Мицотакис е Панайотис Пикраменос, който по-рано беше председател на Върховния съд на Гърция и бивш служебен премиер. Говорител на кабинета е Стелиос Пецас. Той беше шеф на кабинета на Мицотакис в „Нова демокрация“.

Финансите ще бъдат поверени на Христос Стайкурас. Досегашното министерство на икономиката се трансформира в министерство на развитието и инвестициите, което ще оглави Андонис Георгиадис. Министър на инфраструктурата и транспорта ще стане Костас Ахилеа Караманлис.

Никос Панайотопулос застава начело на министерството на отбраната. За вътрешен министър е посочен Панайотис Теодорикакос, а негов заместник отговарящ за Македония и Тракия ще бъде Теодорос Караоглу.

От познатите имена в правителството са включени Йоргос Кумуцакос, който ще се занимава с въпросите на миграцията, и Костис Хадзидакис, поемащ енергетиката.

Членовете на новото гръцко правителство ще положат клетва на 9 юли в 12.00 часа местно и българско време, след което министрите ще се отправят в своите министерства за церемонията по предаване на властта.

За председател на парламента, който ще започне работа на 17 юли, управляващите предлагат Константинос Тасулас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!