Огромни опашки се извиха и днес на ГКПП „Кулата“ от българска страна. В най-натоварените часове колоната достигаше 15 километра.

Преминаването се осъществяваше в рамките на 3-4 часа. А в комбинация с горещото време, чакането стана още по-нетърпимо.

Километрични опашки на Кулата

Декларациите и QR кодовете се проверяват от гръцката страна, но по-скоро формално, което все пак затруднява трафика и създава опашките от чакащи.

От българска страна проверки не се извършват.

Причината за  изключително натовареното движение  е заради затварянето на три от граничните пунктове за преминаване на туристи. Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си с Северна Македония.

„Маказа“ работи

Не е ясно и докога ще бъде отворен и пунктът „Маказа“.

Така целият туристически трафик от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната  точка за влизане в южната ни съседка.

През последните три часа колоната от чакащи камиони, леки коли и автобуси е стигнала до разклона за Петрич на АМ „Струма“ и продължава да расте.

Преминаването е затруднено

Граничните екипи от българска страна работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките гранични власти и тестовете за коронавирус, които се правят предимно на  сръбските туристи.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха  работещи на граничния пункт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!