настанените в болници

Продължава да расте броят на настанените в болници с коронавирус у нас. Техният брой вече е 6818 пациенти. Цифрата е близка с нивата от ноември и началото на декември, когато в здравни заведения се лекуваха около 7000 души. В момента 506 от настанените в болници са в интензивни отделения.

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 3159. Положителни са 18,4% от направените 17 161 теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новите случаи в София – 841. Следват областите Бургас  с 294 и Пловдив  с 243 новоинфектирани.

Излекувани за 24 часа са 1697 души. За съжаление остава висока цифрата на починалите. Битката с вируса са загубили 102-ма души.

През последното денонощие са ваксинирани 12 214 души. Така общият им брой става 336 660.

В световен мащаб коронавирусите инфекции в света надхвърлиха 118 260 милиона, което е увеличение с над 467 000 на ден. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на смъртните случаи се е увеличил с над 9400 хиляди. Така те са вече над 2,6 милиона души.

Над 42% от съобщените за СЗО инфекции през последния ден са в Европа. Следват Северна и Южна Америка и  Източното Средиземноморие.

Временно спиране на ваксинирането

Междувременно от вчера на практика у нас не се извършват ваксинации, след като бе спряно имунизирането в препарата на „Астра Зенека“.

Спря работа и електронният портал за запазване на част за ваксиниране. От здравното министерство заявиха, че регистрираните потребители автоматично ще получат нов час за имунизация, след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини срещу COVID-19.

Системата ще изпрати потвърждение за новия ден и час чрез sms или имейл. След възобновяване на работата на регистъра.Всеки потребител ще има възможност, при необходимост, да промени дата и часа на ваксинация и да избере друг времеви прозорец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!