бял звънар

Най-шумната птица в света живее в Амазонската джунгла, казват учени. Южноамериканският бял звънар пее с оглушителните 113 децибела, пише АФП. Това е по-висока стойност от шума, вдиган от рок концерт и над прага на болката при човека.

Птицата, чието латинско име е Procnias albus, надава оглушителните крясъци, за да привлече вниманието на женските. Биолози от САЩ и Бразилия, които изследвали живота на птиците в Амазонската джунгла, засекли колко шумни са крясъците на белия звънар и публикували данните в списание Current Biology.

Оглушителните крясъци на мъжките звънари били още по-впечатляващи поради факта, че те не са големи птици. Размерът им е приблизително колкото на гълъб, а теглото около 250 грама.

Въпреки името им, бели са само мъжките екземпляри, а женските са зелено-черни.

Част от ухажването започвала с по-тихо пеене, след което белият звънар надавал такъв крясък, че женската отскачала на 4 метра от него, обясняват биолозите. Женската птица знаела какво предстои и се премествала още преди мощния вик на мъжкия.

„Не знаем как такива малки същества могат да издават толкова мощни звуци. В началните етапи на изследването на този феномен сме.“, казва професор Джеф Подос от университета в американския град Амхърст.

Белият звънар победил само с няколко децибела друга птица, която живеела в региона.

„Със 113 децибела той е по-шумен от турбовитлов самолет, който е на пълни обороти преди излитане и се намира на 60 метра от нас.“, обяснява Подос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук