Руската църква
Руската църква.

Сградата на храма „Свети Николай Чудотворец“ в София принадлежи на руската държава, но управлението ѝ като храм е на Българската православна църква (БПЦ). Това показва нотариален акт от 1997 година, показва разследване на „Свободна Европа“.

Актът е издаден от столичния нотариус Иван Дахтеров. Посолството тогава е представлявано от адвокат, който е представил всички необходими документи. Сред тях е крепостен акт (нотариален акт) от 07.11.1898 г.

„Тогавашният консул на Русия ме помоли да подготвя документите и крепостният акт ми беше предоставен от него“, каза пред „Свободна Европа“ адвокатката, която е подготвила документите за нотариуса.

Предполага се, че земята под църквата е подарена на Руската империя

от българската държава по случай 20-ата година от Освобождението.

Църквата беше затворена, след като ДАНС екстрадира архимандрит Васиан, който служеше в църквата. Това е било направено заради „заплаха за националната сигурност“. Освен Васиан, който е представител на Московската патриаршия в София, бяха екстрадирани и още двама свещеници, които имат беларуско гражданство.

Това породи ответна реакция и църквата беше заключена – вероятно от служители на руското посолство в София.

На този фон българският патриарх Неофит издаде заповед, с която назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в руската църква. Той е информирал и патриарха на Русия Кирил, като очаква от руското посолството в България да отвори църквата.

Преди това русенският митрополит Наум публикува във Фейсбук историческа справка, според която храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква, пише Наум.

„Отново по решение на [Руската православна църква (РПЦ)] през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител“, припомня Наум.

Българските действия по експулсирането на руските духовници ядосаха Русия и българският посланик в Москва Атанас Кръстин. Действията на българските власти бяха определени като „антируска провокация, която ще има неприятни последици най-вече за нейните инициатори“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук