Гиганта в интернет търговията Alibaba отвори интелигентен хотел, който удивлява клиентите си с технологии от ново поколение. Умният FlyZoo Hotel се намира в  провинция Жейянг в Източен Китай. За да отворите стаята си в хотела не ви е нужна карта или ключ, защото системите използват изкуствен интелект и технология за лицево разпознаване, т.е. отключвате вратата с лице.

Сам Уан и неговите баба и дядо са сред първите гости на новото чудо в хотелиерството. Сам оценява високо възможността гостите да се настанят сами и да не губят време в чакане на рецепцията. Влизането в стаите за гости е като стъпка в бъдещето. Интелигентният гласов асистент контролира осветлението, телевизора и завесите. Ако клиентите си направят регистрирация на автоматите във фоайето,  роботи ще им сервират храна или  ще им сипят питие в ресторанта.

FlyZoo е един иновативните хотели в света, използващи интелигентни технологии,  чиито брой нараства. Но някои се притесняват от риска от изтичане на данните на клиентите. Собствениците едва ли ще прибягнат към продажба на личната информация на посетителите, но могат да станат жертва на хакерска атака. Главният изпълнителен директор на хотела Анди Уан казва, че са помислили по въпроса и търсят решение: „Загрижени сме за този въпрос. Съобразяваме се с изискванията за опазване на личните данни и местните закони.  Второ, с възможностите на нашата система, която е базирана на облак. Имаме повече и по-надеждни начини за защита на тези данни от отделните ни гости ”, каза Уанг.

Бъдещето на хотелите е роботизирано

Има и друг въпрос – за сигурността на работните места, а именно, дали роботите могат да заменят хората. Но служителите в хотела не са притеснени от това. „Аз не се тревожа за това. Машините и роботи могат само да извършват някаква повтарящи се дейности. Хората са нужни, за да осигурят по-качествено и персонализирано обслужване на клиентите. – каза Сун Сяотун, служител на хотела. Хотелът твърди, че иновациите го правят много по-ефективен от конкурентите си и гостите са доволни. Почти всички стаите на хотела са били резервирани в първия си ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!