бензинът, горивата, служебният кабинет

Служебният кабинет обсъжда предоставянето на дерогации, свързани с действия на Русия в Украйна, както и евентуални мерки, които да бъдат предприети за понижаването на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори в страната. Това предвижда част от дневния ред на последното заседание на служебния кабинет за този мандат.

„Във всичките си действия се ръководихме от Конституцията, законите и интересите на българските граждани“, каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на кабинета, което вероятно ще е последно за мандата на служебното правителство.

„Преди шест месеца проявихте смелост, а може би и доза безразсъдство, когато приехте да сте министри и да се откажете от правото си на лично спокойствие“, каза Гълъб Донев като се обърна към министрите.

„Въпреки сериозните нападки, провокациите и проблемите, показахте здрави нерви и характер в битките, които водихме, да върнем държавата на хората. Защото държавата принадлежи на хората, а най-добре управлява този, който е готов да се раздели с нея във всеки миг. Държавата не е за частно ползване, а е на хората“, подчерта отново Донев.

В последните дни обаче цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко стотинки.

Още през уикенда литърът на масовия А95 е поскъпнал – от средно 2,60 лв. за литър, колкото струваше до петък, от неделя вече варира по колонките, като достига до 2,65 лв.

За литър дизел цената пък е от 2,90 лв. до 3,02 лв, отчита сайтът fuelo.bg.

Такова повишение се случва за първи път от месеци. След като миналия юли у нас бе въведена отстъпка от 25 ст. на литър бензин и дизел за частни лица, цената на горивото започна плавно да се понижава по всички бензиностанции – и онези, които въведоха отстъпката, а и на останалите.

Служебният кабинет ще обсъжда

още предложение за промени в Закона за МВР,

в Правилника за устройството и дейността на МВР, както и промени в Закона за културното наследство.

Дневният ред на заседанието предвижда още кабинетът да определи управляващия орган на Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони на България за периода 2023 – 2027 г.

Очаква се правителството да реши дали

да предостави безвъзмездно имот

публична държавна собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, за рехабилитация на жп участъка Оризово – Михайлово. Началото на заседанието е от 10:00 часа.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук