Гешев, Радев
на снимата: главният прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев

Решението на президента да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор е широко отразено в международните медии. Публикации има в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтон поуст”, „Ройтерс”, „Евронюз” и други.

„Ню Йорк Таймс”:

Президентът Румен Радев блокира назначаването на следващия главен прокурор на България, чиято единствена кандидатура за поста предизвика сериозни протести.

Ролята на главния прокурор е от ключово значение в България, класирана като най-корумпираната държава членка на Европейския съюз от „Прозрачност без граници”. Той или тя има широки правомощия за започване и спиране на разследвания.

Радев каза, че няма да подпише документа, който позволява на Иван Гешев да поеме 7-годишния мандат от 10 януари и поиска най-висшият съдебен орган, който го е избрал – Висшият съдебен съвет – да преразгледа избора му.

ВСС избра Гешев, настоящ заместник на главния прокурор, с 20 гласа „за” миналия месец. За поста нямаше други кандидати и решението предизвика редица протести на хора, които са разтревожени, че Гешев няма да води истинска битка с корупцията по високите етажи на властта.

„Наличието на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност “, се казва в изявление на Радев.

Ходът на президента се разглежда като до голяма степен символичен, тъй като той може да блокира назначението само веднъж. Ако ВСС отново подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да подпечата решението.

Протестиращите призоваха Радев да блокира номинацията на Гешев, заявявайки, че изборът му е предварително определен, в резултат на сделката между политически елити и местни олигарси.

Няколко адвокатски организации посъветваха президента да не подписва назначението на Гешев. Но в писмо до Европейската комисия прокурорите защитиха избора на Гешев като справедлив и прозрачен, и се оплакаха от политически натиск върху Радев за блокиране на назначаването.

Въпреки заявената политическа воля за премахване на корупцията, София все още не е затворила нито един високопоставен служител по обвинения в корупция.

„Вашингтон поуст”/„Асошиейтед прес”

Президентът на България наложи вето на назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и поиска ВСС, който го избра, да преразгледа избора си.

Миналият месец, ВСС избра с 20-4 гласа Гешев за 7-годишен мандат. 49-годишният Гешев бе единствен кандидат за силната позиция, което предизвика протести и критики.

Радев каза, че „номинацията на един-единствен кандидат не само лишава (процедурата) на конкуренция, но лишава следващия главен прокурор от престиж и легитимност”

ВСС сега може или да започне нова процедура или да прегласува решението си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук